Un raport al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala releva ca Federatia Romana de Fotbal (FRF) a acordat in mod fraudulos licentele de club fotbalist gruparilor din Divizia A, majoritatea avand obligatii financiare neachitate.

Numai Otelul Galati, club care va reprezenta Romania in editia viitoare a Cupei UEFA, s-a sustras de la plata impozitelor datorate catre bugetul de stat cu suma de 15,6 miliarde de lei, reprezentand impozit pe profit, TVA, impozit pe veniturile din salarii, fond special de solidaritate sociala, precum si accesoriile aferente acestora.

Comunicatul precizeaza ca situatia de la Otelul Galati a fost intalnita si la alte cluburi de fotbal din campionatul intern. „Verificarea tuturor cluburilor de fotbal realizata la sfarsitul anului trecut a produs, asa cum era de asteptat, multe nemultumiri in randul intregii lumi fotbalistice romanesti, in primul rand prin sumele mari impuse de inspectorii fiscali acestor cluburi.

Lumea fotbalului din Romania s-a simtit nedreptatita de aceasta verificare, numeroase cluburi cautand diverse justificari si contestand deciziile de impunere stabilite la momentul respectiv.

Sumele impuse atunci au reiesit in cea mai mare parte din impozitarea primelor de joc acordate jucatorilor, a veniturilor obtinute din vanzarea drepturilor de transmisie a meciurilor televizate si din transferul jucatorilor“, a precizat, ieri, Neculae Plaiasu, presedintele ANAF.

Cu toate acestea, in ciuda regulamentelor interne si internationale, FRF a acordat, in doua etape, licente de club profesionist tuturor celor 16 grupari din primul esalon, obiectii existand doar la Apulum Alba Iulia si FC Oradea, ultima retrogradata intre timp in Divizia B.

Potrivit, ANAF, neregula cea mai importanta depistata de inspectori la clubul galatean a constat in neretinerea si nevirarea impozitului pe salarii aferent unor sume importante de bani, totalizand 31,9 miliarde de lei, ce au fost acordate jucatorilor si tehnicienilor ca alte venituri, sub forma de indemnizatii de instalare si prime de joc, pe langa salariul prevazut in contractul individual de

munca. Astfel, clubul trebuia sa retina si sa achite un impozit de 10,7 miliarde de lei. Pentru neplata acestui impozit la termenele legale, dobanzile si penalitatile de intarziere s-au cifrat, la data verificarii, la suma de 2,7 miliarde de lei.

De asemenea, clubul nu a retinut si nu a virat fondului special de solidaritate sociala pentru persoanele cu handicap suma de 0,7 miliarde de lei si penalitati pentru neplata la termen a 0,2 miliarde de lei.

O alta neregula sanctionata a fost neluarea in calcul la profitul impozabil al veniturilor obtinute din cedarea drepturilor de televizare, din transferul jucatorilor si din reclama, efectul fiind diminuarea impozitului pe profit cu suma de 85 de milioane de lei. Potrivit comunicatului, clubul galatean s-a sustras de la plata acestor sume interpretand in mod favorabil anumite texte de lege.

Cum situatia nu este singulara, licentele FRF ar putea fi anulate de UEFA, care verifica toata documentatia aflata la asociatiile nationale.