Premierul israelian Ariel Sharon a obtinut aprobarea din partea membrilor propriului cabinet, cu privire la planul de retragere din teritoriile palestiniene, Fasia Gaza si Cisiordania, in urma unui vot favorabil de 14 la 7, relateaza Associated Press.

Cu toate acestea, in baza unui compromis cerut de membrii Guvernului sau, aplicarea planului a fost amanata pana in martie 2005, moment in care Sharon va avea nevoie, din nou, de aprobarea Cabinetului pentru a trece la actiunea propriu-zisa de retragere a celor 21 de colonii israeliene din Fasia Gaza si a altor patru din Cisiordania dintr-un total de 120.

Planul inaintat de liderul Partidului Likud presupune patru stadii ale evacuarii israelienilor din teritoriile palestiniene, retragerea finalizandu-se pana la sfarsitul lui 2005.

Premierul se confrunta cu mari probleme

Dar problemele cu care se confrunta Sharon nu au luat sfarsit. In prezent, premierul israelian se straduieste sa mentina unit propriul Cabinet si alianta aflata la guvernare, dupa ce Partidul National Religios a amenintat cu retragerea din Coalitie, astfel ca Sharon nu va mai detine majoritatea in Knesset (Parlamentul israelian), cu doar 55 de locuri dintr-un total de 120.

Iar problemele lui Sharon nu se termina aici, pentru ca se preconizeaza ca in viitorul apropiat Guvernul lui Sharon sa faca fata unui vot de neincredere din partea membrilor Knesset-ului, comenteaza BBC.

Prevederile planului

"Planul de separare a demarat, iar Israelul se va retrage din Fasia Gaza si din patru colonii din Cisiordania pana la sfarsitul anului 2005", a subliniat Ariel Sharon, la scurt timp dupa vot, in fata delegatilor Agentiei evreiesti, un organism paraguvernamental care se ocupa cu imigrarea in Israel a evreilor din diaspora.

In acest interval vor continua pregatirile, iar coloniilor care urmeaza sa fie evacuate le vor fi acordate doar subventii pentru functionare. Pe de alta parte, va fi infiintata o comisie pentru a stabili ordinea in care vor fi evacuate coloniile, indemnizatiile care vor fi acordate colonistilor si textele care vor adoptate in acest sens.

Israelul, stapanul propriului viitor

"Statul Israel a facut astazi (duminica) un pas crucial. Guvernul israelian a adoptat acest plan de separare si a adresat astfel un mesaj poporului israelian, vecinilor, palestinienilor si lumii intregi", a precizat Sharon, relateaza AFP.

"Israelienii inteleg ca Israelul devine stapanul propriului viitor, ca aceasta decizie va asigura securitatea, succesul economic si va conduce la o majoritate demografica evreiasca in Israel", a adaugat premierul. "Israelul nu ii va astepta pe palestinieni, iar acestia trebuie sa inteleaga ca vor pierde, atat timp cat nu vor renunta la terorism si la incitarea la violenta", a conchis Sharon.

SUA au salutat decizia Tel-Aviv-ului

Casa Alba a salutat decizia Cabinetului israelian de a adopta planul de retragere din Fasia Gaza si a calificat aceasta masura drept "o etapa curajoasa si istorica". "Asa cum am mai spus, consideram ca planul premierului de a evacua toate coloniile din Gaza si unele situate in Cisiordania constituie o etapa curajoasa si istorica", potrivit unui comunicat al Presedintiei americane.

"Primim favorabil decizia Cabinetului israelian de a aproba in principiu planul de retragere propus de premierul Ariel Sharon", potrivit textului.

Sharon, sustinut de Partidul Muncii

Partidul Muncii a decis sa retraga motiunea de cenzura indreptata impotriva Guvernului israelian, care urma sa fie examinata, ieri, in cadrul Parlamentului, a anuntat deputatul Haim Ramon, citat de AFP. "Guvernul a adoptat o decizie istorica ce trebuie sustinuta", a declarat Ramon, precizand ca retragerea motiunii de cenzura a fost "punctuala".

Deputatii Partidului Muncii declarasera ca urmeaza sa se intalneasca, ieri, pentru a analiza modul in care vor vota motiunile de cenzura impotriva Guvernului, prezentate de partidele Shass si Yahad (stanga laica) si de formatiunile arabe.

Dar Shimon Peres, presedintele Partidului Muncii, a decis sa amane intalnirea sa lunara cu Sharon, care urma sa se desfasoare ieri, pentru a nu confirma zvonurile potrivit carora ar avea loc discutii in vederea aderarii acestei formatiuni politice la un Guvern de uniune nationala.

Israelienii, de acord cu premierul

Saeb Erekat, ministrul palestinian insarcinat cu negocierile privind retragerea israeliana, si-a declarat nemultumirea cu privire la rezultatul votului. "Nu inteleg de ce Guvernul de la Tel-Aviv a decis amanarea implementarii planului de evacuare a coloniilor evreiesti, pana in luna martie a anului viitor", a subliniat Erekat.

Conform recentelor sondaje, opinia publica din Israel sustine cu o majoritate covarsitoare decizia Cabinetului de aprobare a acestui plan, "pentru ca oamenii s-au saturat deja de atatea amanari".

Condamnat pe viata de cinci ori

Liderul palestinian Marwan Barghouti, despre care se vehiculeaza ca ar fi succesorul lui Yasser Arafat, a fost condamnat pe viata pentru a cincea oara, de catre o instanta israeliana, relateaza Associated Press. Barghouti a primit sentinta maxima plus alti 40 de ani de inchisoare, dupa ce luna trecuta a fost gasit vinovat pentru implicare in asasinarea a patru israelieni si a unui calugar grec.

"Barghouti a fost bagat pana in gat in activitati teroriste", a fost concluzia finala a Curtii israeliene. Inainte de a fi condamnat, acesta a declarat ca nu recunoaste dreptul instantei israeliene de a-l judeca. "Curtile israeliene sunt un partener al ocupatiei evreiesti in teritoriile palestinene.

Judecatorii sunt precum conducatorii de zbor care piloteaza avioanele si, din cand in cand, mai trimit o bomba la sol", a opinat Barghouti. Unul dintre cei mai populari lideri din generatia tanara, Marwan Barghouti este fostul lider al aripii Fatah din Fasia Gaza, principala forta politica palestiniana.

In varsta de 45 de ani, acesta este considerat succesorul favorit al lui Yasser Arafat, in prezent, liderul Autoritatii Palestiniene.