Agentul Guvernamental - ca avocat al statului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg - a reusit sa evite condamnarea Romaniei de catre CEDO in cazul Notar, in care era reclamata incalcarea dreptului de prezumtie a nevinovatiei.

"CEDO a declarat admisibila cerea reclamantului, care sustinea ca dreptul la prezumtia de nevinovatie i-a fost incalcat. Am reusit, cu prietenii din administratie, sa facem pace cu acesta si cazul a fost radiat de pe rolul Curtii Europene", a spus Roxana Rizoiu.

Agentul guvernamental a atras atentia asupra faptului ca "aceasta problema a existat", adaugand ca uneori are senzatia ca aceasta persista inca.

Cazul Notar

In cazul Notar, statul roman a platit 50.000 de euro, dupa ce tatal unui minor de 17 ani, banuit de savarsirea unei infractiuni, a reclamat ca baiatul a fost interogat in lipsa aparatorului, la postul de politie.

Minorul a fost prezentat drept inculpat, la un post de televiziune, iar identitatea lui a fost dezvaluita, fiind incalcata prezumtia de nevinovatie.

Referindu-se la cazul Notar, doamna Rizoiu a spus ca "pretul a fost si elaborarea unui ordin al ministru de interne prin care fortele de ordine sa fie informate corect cu privire la necesitatea respectarii acestui drept".

Cerintele europene

Agentul guvernamental a afirmat ca cerinta europeana a fost legiferata expres in modificarile Codului de procedura penala, care prevede, la articolul 5, ca orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva.

Roxana Rizoiu a trecut in revista modificarile in domeniul penal, cum ar fi promovarea unor legi care sa ofere garantii eficiente pentru respectarea drepturilor omului, astfel incat Romania sa inregistreze cat mai putine condamnari la Strasbourg.

In acest context, oficialul a aratat ca a fost introdusa in legislatie posibilitatea redeschiderii procedurii ca urmare a unei hotarari de condamnare a statului la Strasbourg.

"Astfel, pot fi atacate cu recurs in anulare iar, pe viitor, cu revizuire hotararile definitive pronuntate in cazurile in care CEDO a constatat o incalcare a unui drept prevazut de Conventie, dar instanta nu va putea obliga statul la plata unor despagubiri care au fost deja acordate de Curtea Europeana", a spus doamna Rizoiu.

Totodata, agentul guvernamental a afirmat ca organele statului trebuie sa cunoasca principiile democratice care au stat la baza deciziei legiuitorului, intrucat "este stiut ca, uneori, un judecator slab poate aplica rau o lege buna".