Intr-o conferinta de presa, Verheugen a subliniat ca este in continuare posibil ca cele doua tari sa se integreze in Uniunea Europeana in acelasi timp.

"Romania realizeaza, de asemenea, progrese remarcabile si incurajez guvernul roman sa sporeasca eforturile pentru a face posibila incheierea negocierilor la sfirsitul acestui an si pregatirea unui singur tratat de aderare pentru cele doua tari. Cel putin acest lucru vrem sa il facem", a continuat comisarul european.

Bulgaria a inchis pina in prezent 29 dintre cele 31 de capitole de negociere, iar negocierile de aderare s-ar putea incheia oficial martea viitoare la Luxembourg, cu ocazia unei reuniunii ministeriale UE-Bulgaria, au anuntat surse europene.

In schimb, Romania a inchis doar 24 de capitole de negociere.

"Bulgaria trebuie sa intensifice lupta impotriva coruptiei"

"Vrem sa tinem impreuna Romania si Bulgaria" in drumul lor spre Uniune, "aceasta este in continuare pozitia noastra", a subliniat Guenther Verheugen. "Sint absolut convins ca este posibil", a adaugat el.

Pentru moment, este prevazut ca Romania si Bulgaria sa adere in acelasi timp la UE, la 1 ianuarie 2007.

Comisarul european a incercat, de asemenea, sa explice intarzierea inregistrata de Romania in pregatirile pentru aderarea la UE. "Nu trebuie sa uitam ca in Romania adevaratele reforme au debutat in urma cu doar trei ani, iar in Bulgaria acum sapte ani", a declarat el.

El a mentionat ca a insistat in timpul discutiilor de la Sofia asupra necesitatii ca Bulgaria sa intensifice lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, doua fenomene "recunoscute ca fiind problemele majore pentru dezvoltarea tarii".