Statele Unite si Marea Britanie au modificat proiectul de rezolutie privind viitorul Irakului. Operatiunile militare conduse de americani ar urma sa aiba loc cu acordul guvernului irakian, formulare acceptata de Franta. SUA spera ca votul de astazi din Consiliul de Securitate sa fie unanim in favoarea rezolutiei.

Rezolutia - ajunsa in ultimele douasaptamani la cea de-a patra forma - reprezinta un plan de actiune pentru urmatoarele 18 luni in Irak. In privinta calendarului alegerilor sau rolului politic al Natiunilor Unite in Irak nu au existat diferente de opinii.

Dezacordurile din Consiliul de Securitate au fost generate de chestiunea relatiilor dintre noul guvern irakian si forta militara multinationala din Irak.

Cine controleaza trupele din Irak?

Franta, Germania si Algeria au cerut ca rezolutia sa spuna limpede ca forta militara multinatinala va avea nevoie de aprobarea administratiei irakiene pentru operatiunile militare importante.

Insa din punctul de vedere al SUA si Marii Britanii, problema era suficient de clar enuntata in doua scrisori trimise Consiliului de Securitate - una a premierului Irakului, cealalta a secretaruluii de stat american Colin Powel. Din scrisori rezulta ca irakienii si trupele coalitiei aflate sub comanda SUA ar urma sa se puna de acord asupra operatiunilor militare mai ample sau mai problematice.

Acum, ceea ce spun scrisorile a fost inclus si in rezolutia propriu-zisa. SUA si Marea Britanie au facut o concesie, asadar. Noua formulare a rezolutiei nu da insa drept de veto guvernului irakian in materie de operatiuni militare sub comanda americana. Reprezentantii Frantei si Germaniei s-au declarat multumiti - desi nu pe de-a-ntregul - si au anuntat ca vor spune DA.

Ministrul de externe al Frantei, Michel Barnier, a declarat ca, la urma urmelor, e important ca rezolutia statueaza ca aranjamentele de securitate vor fi facute de comun acord de autoritatile irakiene si de viitorarea forta multinationala. "Ne-ar fi placut o formulare mai precisa.

Dar, chiar si asa, vom vota favorabil la New York, pentru ca vrem sa gasim o cale constructiva de a pune capat tragediei din Irak" - a spus el.