Alerta maxima pe canalul Dunare - Marea Neagra. Comisari ai Garzii de Mediu, inspectori de la Directia Apele Romane, lucratori de la Administratia Canalelor Navigabile, toti lucreaza impreuna pentru a reusi sa opreasca extinderea unei pete de produse petroliere, aparuta la suprafata apei inca de la sfarsitul saptamanii trecute.

La o prima evaluare, specialistii au constatat ca pata se intinde pe o lungime de peste patru kilometri si au inceput sa arunce materiale de depoluare. Echipele de interventie au solicitat si sprijinul unei nave specializate, pentru a se putea mentine sub control zona poluata, care se extinde cu repeziciune.

Lucratorii Administratiei Canalelor Navigabile (ACN), comisarii Garzii de Mediu si reprezentantii Directiei Apele Romane Dobrogea-Litoral au fost solicitati, la sfarsitul saptamanii trecute, sa se deplaseze la km 25 al canalului Dunare - Marea Neagra, in dreptul localitatii Basarabi, unde se putea observa o pata albicioasa, care se intindea pe o lungime de un kilometru.

Echipele de control s-au deplasat imediat in zona si au constatat ca este vorba despre irizatii de produs petrolier, ce pareau a iesi la suprafata din zona unui baraj antipoluare, aflat in apropierea unei conducte de benzina ce subtraverseaza calea fluviala.

In timp ce o parte dintre specialisti au plecat in cautarea sursei de poluare, cealalta a luat masura de a solicita sprijinul unor angajati ai ACN, pentru a se imprastia material absorbant.

„Pata poluanta s-a intins pe langa malul canalului pe o lungime de aproximtiv patru kilometri, dar, in prezent, se lucreaza pentru a impiedica extinderea acesteia si pentru a absorbi irizatiile de petrol“, ne-a declarat Octavian Patrascu, director in cadrul Directiei de Control a Garzii de Mediu.

Pentru a se putea acoperi o zona mai mare in care se afla pelicula de combustibil, autoritatile au solicitat sprijinul unei nave specializate in depoluare. Astfel, la bordul navei „Pestera“ au fost incarcati mai multi saci cu produs absorbant biodegradant, care a fost imprastiat in apa canalului. „Eu nu am mai vazut o poluare asa de mare.

Cred ca vom mai avea de lucru cateva zile“, a spus Georgel Tanase, seful echipajului de pe nava „Pestera“.

In paralel cu actiunea de depoluare, autoritatile incearca sa stabileasca sursa poluarii. Potrivit spuselor lui Octavian Patrascu, Capitania Zonala Constanta verifica navele care au trecut pe canal in perioada cand se estimeaza ca s-ar fi produs poluarea.

„S-a verificat daca nu cumva vreo conducta care transporta petrol s-a spart, insa nu s-a intamplat acest lucru, asa ca acum sunt verificate vapoarele care au trecut pe canal“, a precizat Patrascu.