Consulatul american va incepe, miercuri, procesul de scanare a amprentelor pentru toti solicitantii de viza, a anuntat, marti, consulul general al SUA la Bucuresti, Jay Smith, adaugand ca exista si exceptii de la regula, cum ar fi presedintele tarii, membrii Guvernului, diplomatii sau parlamentarii.

Smith a precizat ca sistemul, bazat pe tehnologie biometrica sau elemente de identificare personala, va fi utilizat pentru identificarea persoanelor care pot reprezenta un risc de securitate pentru Statele Unite.

Demonstratia privind modul in care functioneaza noul sistem a fost facuta chiar de ambasadorul SUA in Romania, Michael Guest, care a apasat pe butonul rosu de la ghiseul de eliberare a vizelor, prin intermediul caruia sunt scanate amprentele (degetul aratator de la mana dreapta si de la mana stanga).

Fotografia, datele de identificare si amprentele au fost inregistrate si au aparut, in cateva secunde, pe monitorul unui computer. Procedura are loc in timpul interviului pe care solicitantul de viza il are cu ofiterii consulari.