Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a desemnat prin licitatie firma Sierra Quadrant SRL sa inceapa derularea procedurii de lichidare voluntara a societatii comerciale Turnu SA din Turnu Magurele. Aceasta este una dintre cele sase fabrici din Romania producatoare de ingrasamant pe baza de azotat de amoniu.

Lichidatorul, societatea Sierra Quadrant din Bacau (cea care are in reorganizare si rafinaria Rafo Onesti) a primit mandat din partea AVAS prin care va putea vinde producatorul de azotat de amoniu ca un intreg sau pe module functionale.

Intentia Autoritatii este ca prin vanzarea diferitelor bucati din combinat sa se produca o relansare economica a acestuia si, in perspectiva, pe platforma societatii sa fie create locuri de munca.

Combinatul de ingrasamant Turnu se afla pe lista societatilor pentru care, la data de 17 martie, Colegiul de Conducere al fostei Autoritati pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a decis acordarea mandatului special reprezentantilor sai pentru adoptarea in Adunarea Generala a Actionarilor a hotararii de lichidare voluntara si dizolvare a societatii.

APAPS a negociat de pomana

Fostul APAPS a incercat sa vanda combinatul de la Turnu Magurele mai bine de un de zile. Astfel in luna septembrie a anului trecut APAPS primise doua oferte de cumparare a producatorului din Turnu, de la doua firme din Bulgaria si respectiv Serbia.

Cele doua ofertante din aceea vreme Univerzal-Holding AD Belgrad din Serbia si Muntenegru si Agrofertil, impreuna cu Agropolychim & EP Commerce din Bulgaria au depus la APAPS documentele de precalificare. Din cele doua, Autoritatea a ales sa negocieze vanzarea combinatului cu Universal Holding din Belgrad.

Dupa o serie de intalniri si runde de negocieri, contractul nu a mai fost semnat, iar APAPS a trecut pe linie moarta producatorul de ingrasaminte, preferand sa acorde mai de graba mandat reprezentantilor sai din Consiliul de Administratie pentru inceperea lichidarii societatii.

FALIMENT

AVAS a hotarat in ultima perioada ca un numar de noua societati aflate in portofoliul fostului APAPS sa intre in lichidare imediata. Pentru acesta, institutia a desemnat prin licitatie lichidatorii care se vor ocupa de vanzarea ca intreg sau doar pe bucati a societatilor falimentare.

Astfel PricewaterhouseCoopers Managemant din Bucuresti pentru uzina Rocar si Energoreparatii SA din Bucuresti, Lichidator Grup SRL Iasi pentru AutoTransport Brasov si Ampelum Zlatna, Cont Expert Bacau pentru Brafor Brasov si lichidatorul Expert Arad pentru Colorom Codlea.

La acestea se adauga firma de consultanta Moore Stephens (RVA) Bucuresti pentru uzina Republica Bucuresti si Lichidator Grup Iasi pentru Foraj Sonde SA Targu Carbunesti. Pana acum AVAS a mai desemnat lichidatorul si in cazul societatii CMB Bocsa in postura firmei Maestro SRL din Constanta.

In functie de situatia fiecarei societati, acolo unde nu va fi posibila vanzarea ca intreg a societatii respective, prin mandatul acordat de AVAS lichidatorul va putea vinde doar partile inca functionale.