Conform rezultatelor partiale comunicate, ieri, de Biroul Electoral Central, insumand voturile de la 13.946 dintre cele 16.639 sectii de votare, 36 de formatiuni politice au obtinut mandate de consilieri locali, 6 au obtinut mandate de consilieri judeteni si 16 au obtinut mandate de primari. Ca numar de mandate, PSD a obtinut cele mai multe. Cu 2.457.

144 de voturi, reprezentand 33,15%, PSD are sanse sa obtina, dupa numararea tuturor voturilor, aproape 40% din mandatele de consilieri judeteni. Cu datele de la BEC in fata, secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a anuntat ca „PSD a castigat alegerile locale“.

Acesta a argumentat cu numarul mare de primarii castigate din primul tur si cu numarul mare de candidati care au ajuns in turul doi. De asemenea, Agathon a argumentat ca, si la nivel de consilii judete, PSD, prin rezultatele obtinute, arata ca a castigat alegerile locale.

Agathon a aratat inspre judetele unde PSD sta cel mai bine: Vrancea - 48%, Dambovita -47%, Constanta - 46 %, Neamt - 45%, Olt - 44%.

Al doilea partid clasat, potrivit acelorasi date partiale de la BEC, este PNL, care, cu 1.208.509 voturi, reprezentand 16,30%, are sanse sa obtina peste 20% dintre mandatele de consilieri judeteni. PNL este urmat indeaproape de PD, care a obtinut la consiliile judetene 974.993 de voturi, adica 13,15%.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu, purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, a afirmat ca, de fapt, aceasta formatiune politica a castigat alegerile, nu PSD. Tariceanu a insumat procentele celor doua partide membre ale Aliantei si a aratat ca scorul de 33,61% este superior celui obtinut de PSD, care nu este decat de 33,15%.

Aceasta este situatia dupa centralizarea datelor la BEC in 83% dintre sectiile de votare. La randul sau, Tariceanu a aratat catre judetele unde PNL si PD au obtinut scoruri bune: Brasov, Hunedoara, Calarasi, Alba, Bistrita-Nasaud, Arad, Prahova, Timis, Bihor si Ilfov.

Daca Agathon era preocupat sa arate ca PD a pierdut alegerile, Tariceanu, in schimb, le-a cerut social-democratilor sa isi recunoasca infrangerea.

PRM, cu 585.551 de voturi, reprezentand 7,90%, va fi al patrulea partid care acede in CJ, insa scorul sau electoral este net inferior celui obtinut la alegerile parlamentare din 2000, cand liderul sau, Corneliu Vadim Tudor, l-a facut al doilea partid ca pondere parlamentara. PUR a obtinut si el mandate de consilieri judeteni, dat fiind ca, cu 463.291 voturi, are 6,25%.

Ultima formatiune politica care a reusit sa depaseasca pragul de 5% la nivel de judet si sa obtina astfel mandate de consilieri judeteni este UDMR, care a avut 437.496 de voturi, reprezentand 5,90%. Tot la nivel de CJ, PNTCD a obtinut 150.526 de voturi, adica 2,03%, PNG, partidul lui Gigi Becali, a obtinut 140.501 voturi, adica 1,90%. Forta Democrata a lui Roman si cu PER cate 1,33%, PUNR - 1,21%.

Acestea s-au clasat la nivel de judet inaintea Actiunii Populare, partidul lui Emil Constantinescu, care a obtinut 74.333 voturi, adica 1,00%. Restul partidelor au obtinut sub 1%.

Pentru primari, dintre cele 3137 de circumscriptii, au fost stabilite rezultatele in 2727. Au fost atribuite din primul tur mandatele a 1144 de primari, iar in 1583 de lcoalitati va fi organizat al doilea tur de scrutin. Dintre acestea, 1424 reprezinta comune, 116 orase si 43 municipii. Si in cazul primarilor, PSD a obtinut cel mai mare numar.

Din primul tur, PSD si-a adjudecat 800 de edili, UDMR - 135, PNL - 88, PD - 59, PUR - 12, PRM - 6, PNTCD - 5, Forumul Democrat al Germanilor din Romania - 4, PUNR, PER, AP, PNG - cate unul. De asemenea, 28 de primari au fost alesi din primul tur in calitate de independenti, precum Marian Vanghelie.

La nivelul consiliilor locale, mandatele s-au distribuit intre mai multe partide. In cele 2727 de localitati unde au fost stabilite rezultatele finale s-au atribuit 34.274 de mandate.

Cu 2.043.464 de voturi, adica 31,73%, PSD a obtinut 12.839 mandate, adica 37,46% din total. PNL, cu 1.027.111 voturi, a obtinut 5923, adica 17,28%. PD are la consiliile locale un scor foarte apropiat de PNL, dat fiind ca a obtinut 5163 de mandate, adica 15,07%. PRM, cu 2439 mandate, este foarte apropiat de UDMR, care a obtinut 2223. PUR a obtinut 2120, iar PNG - 615.

Candidatii independenti care au obtinut mandate de consilieri locali au fost in numar de 457. Doar 36 de formatiuni politice din cele 43 care au depus liste cu candidati au obtinut mandate de consilieri locali.

Cel mai mic numar de mandate de consilieri locali a fost obtinut de Partidul Pentru Patrie, Uniunea Polonezilor din Romania „Dom Polski“ si Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani, care au avut cate doua, obtinute cu 1231, 479 si 822 de voturi.

Cotidianul - 9 iunie 2004

Rezultatele, fie ele si partiale, par sa confirme faptul ca PSD ramane un partid agreat de majoritatea celor fara acces larg la surse de informare, al romanilor care considera ca mai binele este dusmanul binelui relativ, si carora li se pare firesc ca un inalt functionar sa fie totodata si un dolofan baron local.

Rezultatele partiale ale alegerilor, si probabil si cele finale, arata inca o data ca PSD nu a reusit sa se faca un partid dorit si iubit in orasele mari. Chiar daca a castigat 41,32% din posturile de primari, victoria PSD este doar una relativa. Pentru ca nu a reusit sa castige acele posturi vitale pentru imaginea, dar si viitorul unui partid: primariile marilor aglomerari urbane.

Sunt si exceptii, ce-i drept, dar care nu fac decat sa confirme aceasta regula. Este vorba de Constanta, unde primarul Radu Mazare, un pesedist de conjunctura, a reusit sa obtina un nou mandat inca din primul tur, pe undeva la limita, cu 56% din voturi.

Totusi, partidul sau a obtinut doar 45-46% in consiliul local si cel judetean, demonstrand astfel ca victoria la Constanta a apartinut lui Mazare si nu PSD.

Aceeasi situatie s-a inregistrat si la Pitesti, unde primarul PSD Tudor Pendiuc, fost la PD, dar trecut cu arme si bagaje la partidul de guvernamant in "procesul pesedizarii", a obtinut 64% din voturi, in timp ce partidul pe care il reprezinta nu a obtinut decat 48%.

La fel si la Targu Jiu, al carui primar, Florin Carciumaru (PSD), a fost ales cu 74% din voturi, partidul reusind sa obtina doar 39.7 %, ceea ce inseamna ca aproape jumatate din alegatorii primarului nu au votat si partidul acestuia. in rest, Capitala si orasele traditional cunoscute ca fief al Opozitiei au ramas redute de necucerit pentru partidul de guvernamant.

Mai mult, "accidentul" din anul 2000, cand sectoarele Capitalei au fost castigate de PSD, pare sa se remedieze acum in turul 2, cand sansele revin si la sectoare aliantei PNL-PD. Guvernantii mai au ceva sanse la Iasi si la Cluj, dar acestea sunt destul de discutabile in fata unei campanii scurte si agresive, conduse de o locomotiva electorala cum este Traian Basescu.

in plus, PSD pare sa mai fi pierdut si un alt oras in care prin traditie obtinea primaria, orasul Bacau, unde Dumitru Sechelariu si-a primit, cu ochii in lacrimi, clasarea pe locul doi dupa candidatul... PUR! in marile orase, votul de la alegerile din 6 iunie a fost un vot eminamente politic.

Un vot anti-PSD reflectat si de configuratia consiliilor judetene in care PSD nu a obtinut decat 33,5% din posturi, in conditiile in care alianta PNL-PD a obtinut 29% din mandate. De mentionat ca, in afara de Bucuresti si Cluj-Napoca, aceste doua partide au candidat separat. Consiliile judetene au dat intotdeauna o imagine a viitorului parlament, conditiile de vot fiind in linii mari aceleasi.

Adica, cetateanul nu voteaza o personalitate locala, apropiata lui, cum este primarul si consilierul local, ci un partid care isi trimite reprezentantii la carma judetului.

Libertatea - 9 iunie 2004