Evolutia anchetei in care este implicat "consilierul" deputatului PSD Viorel Gheorghiu, traficantul de droguri Ioan Potoroc, a luat o turnura spectaculoasa. Este vorba despre neclaritati in organizarea Camerei Deputatilor, eliberari frauduloase de legitimatii ale unor inalte autoritati din Romania si falsuri in documente parlamentare.

Pe langa toate acestea, ziarul Adevarul a descoperit ieri ca Ioan Potoroc - traficantul de cocaina - este membru in conducerea Partidului Social Democrat.

Potoroc se regaseste in Consiliul Judetean al organizatiei PSD Ilfov, fiind propus in aceasta functie chiar de catre ex-presedintele Bebe Constantin Ivanovici! Ioan Potoroc a fost arestat pentru trafic de droguri de mare risc, dupa ce complicele sau, Regep Ramadan, a introdus vineri in Romania, din Caracas - via Madrid, sapte kilograme de cocaina.

Autoritatile au stabilit ca drogurile introduse prin Aeroportul "Henry Coanda" urmau sa fie preluate de Ioan Potoroc, acesta fiind prins de procurori si politisti sambata in timp ce fugea cu masina pe DN 1. Ca sa-i intimideze pe anchetatori, Potoroc s-a aparat cu o legitimatie a Parlamentului Romaniei. Acest act preciza ca Ioan Potoroc este consilier al deputatului Viorel Gheorghiu.

Direct lezati, atat deputatul, cat si Camera din care face parte se acuza reciproc de ilegalitati.

Camera Deputatilor, prin vocea secretarului Tudor Mohora, a precizat ca legitimatia a fost eliberata de Directia de ordine si paza, pe baza unei cereri scrise si depuse de deputatul Viorel Gheorghiu, chestiune sustinuta si de Rodica Avram, directoarea Directiei pentru Comunicare cu Presa si Relatii Publice.

Camera nu are obligatia de a verifica persoanele angajate sau colaboratoare ale Biroului parlamentar al deputatului, regula fiind ca deputatii sa-si ia masurile necesare pentru a nu angaja persoane nepotrivite. Tudor Mohora a precizat ca, potrivit regulamentelor actuale, deputatii pot angaja sau colabora cu persoane fara a cere avizul vreunei structuri a Parlamentului.

Aceste persoane sunt platite din suma forfetara de care dispune fiecare deputat - bani veniti de la bugetul statului. Surse din cadrul Camerei Deputatilor sustin ca in solicitarea facuta Directiei Ordine si Paza se regaseste si semnatura, dar si stampila deputatului Viorel Gheorghiu. "Daca semnatura este falsificata pe aceasta cerere, nu este treaba Camerei Deputatilor", sustin sursele citate.

De partea cealalta, Viorel Gheorghiu acuza Camera Deputatilor: "Este neglijenta celor de la Parlament. Ei trebuiau sa elibereze o asemenea legitimatie dupa ce ma verificau pe mine personal - daca am solicitat acest act - si in baza dovezii de pe statul de plata ca Potoroc este consilierul meu. Iar eu nu am facut nici o cerere, Potoroc nu este angajatul meu si nu am semnat nimic".

Gheorghiu a declarat pentru Adevarul ca in realitate legitimatia de acces in Camera Deputatilor a fost solicitata de catre un angajat de-al sau - George Condrea. "I-a facut legitimatie lui Potoroc fara sa ma informeze si fara sa-mi ceara acordul. Asta este prima greseala. A doua este ca cei de la Parlament nu au verificat nimic", a mai precizat deputatul PSD.

Acesta ne-a declarat ca nu stie daca angajatul sau si traficantul se cunosc. "Potoroc a lucrat acum un timp in campania electorala, iar cineva de la partid putea sa ceara aceasta legitimatie pentru el. Am vazut ca mai are si alte legitimatii: de la Organizatia Drepturilor Omului si, posibil, de la Federala Revolutionarilor (organizatie a lui Bebe Ivanovici, n.

n), fiindca s-a ocupat si de Legea 42", mai spune Gheorghiu. Deputatul a anuntat in premiera ca din cauza acestui nou scandal se va retrage din politica fiindca "prin faptul ca se ataca imaginea mea, se aduc deservicii partidului". Angajatul lui Gheorghiu, George Condrea, a recunoscut ca i-a facut legitimatie de acces in Camera Deputatilor lui Potoroc.

"Eu am facut asta, fiindca Ioan Potoroc era in conducerea PSD Ilfov. Ne mai si ajuta in campanie. Am cerut legitimatia in numele lui Viorel Gheorghiu, dar am semnat-o eu. Nu m-a intrebat nimeni nimic", ne-a spus angajatul deputatului PSD. Surse din cadrul PSD Ilfov ne-au confirmat faptul ca traficantul de cocaina a fost bagat in partid, in urma cu aproximativ doi ani.

Culmea, Potoroc a fost impins direct in Consiliul Judetean al organizatiei PSD Ilfov. Conform acelorasi surse, traficantul a fost pus in aceasta functie importanta - fiindca un Consiliu Judetean stabileste membrii conducerii locale a partidului - chiar de catre Constantin Bebe Ivanovici.

Ioan Potoroc nu este doar un "cunoscut" al lumii politice, ci - potrivit unor surse politienesti - el este celebru si in lumea interlopa. Afacerile cu droguri nu sunt singurele in care Potoroc este implicat, el nefiind strain nici de traficul cu carne vie dirijat de celebrul "Sile Camataru", arestat in urma cu o luna.