Eugen Milutinovici, secretarul general al PSD Timis si proaspat consilier judetean, si asociatul sau, Ioan Cretu, sunt cercetati penal, fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de delapidare, inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave si deturnare de fonduri. Dosarul celor doi a fost redeschis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, dupa ce Parchetul Timis daduse NUP.

Firma Immopesco SA Elvetia a depus, in aprilie 2002, o plangere penala impotriva asociatilor romani din SC Hawnett SRL, unde partenerul elvetian detinea 51%. Prin respectivul document s-a reclamat faptul ca, in calitate de administratori ai firmei Hawnett, Milutinovici si Cretu au incheiat un contract de asociere in participatiune fara stirea si aprobarea partenerului elvetian.

Prin aceasta manevra, un credit extern de 500.000 de marci germane a plecat din contul firmei romano-elvetiene spre firma Lifnett SRL, unde asociati erau doar cei doi romani. La doi ani de la depunerea plangerii, elvetienii au inceput sa faca reclamatii peste reclamatii la Bucuresti, inclusiv la primul-ministru, incercand sa primeasca un raspuns oficial al Parchetului Timis.

Au avut surpriza sa constate ca in dosar s-a dat solutie de neincepere a urmaririi penale pentru Milutinovici si Cretu, insa acest lucru nu le-a fost comunicat - un lucru obligatoriu prevazut de Codul de procedura penala.

Ba mai mult, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis nu s-au pronuntat asupra cererii partii elvetiene ca in dosar sa se efectueze o expertiza contabila, lucru, de asemenea, deosebit de grav.

Toate aceste erori cel putin suspecte ale Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au fost supervizate de prim-procurorul Vasile Bac, singurul care a rezistat in aceeasi functie mai bine de sapte ani de zile.

"In dosar urmeaza sa fie efectuata o expertiza contabila pentru a se lamuri toate aspectele legate de circuitul urmat de acest credit extern", a declarat, ieri, procurorul Ciprian Nastasiu, de la Parchetul Curtii de Apel.

Secretarul general al PSD Timis, Eugen Milutinovici, se declara nevinovat sustinand ca "actele dovedesc totul. Nu este altceva decat o chestiune politica. Se vrea compromiterea mea". In cazul in care vor fi gasiti vinovati de cele trei acuzatii care li se aduc, Milutinovici si Cretu risca intre zece si douazeci de ani de inchisoare.