Cei doi lideri ai Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, le-au adresat, ieri, sefilor PRM si PUR invitatia publica de a incheia protocoale de colabolare la nivel local, pentru constituirea de majoritati anti-PSD in consiliile judetene. Propunerea D.A.

are caracter exclusiv, liberalii si democratii cerandu-le umanistilor si peremistilor sa se abtina de la aranjamente cu tartorii PSD din teritoriu.

In schimbul sprijinului celor doua partide cu scoruri mai mici la scrutinul de duminica trecuta, aliatii le ofera posturi de conducere (presedinte sau vicepresedinte) ale consiliilor judetene, proportional cu numarul total de mandate castigate la nivel national, raportat la scaunele de consilier care le revin PNL si PD.

Astfel, chiar daca, de pilda, PRM a obtinut doar vreo opt procente din totalul de consilieri judeteni, in ipoteza ca vor bate palma cu Alianta, C.V. Tudor si compania se vor alege cu functii de conducere in 20 la suta dintre judete.

"Le facem o oferta deschisa si concreta de a fi alaturi de noi pentru eliminarea baronilor locali ai PSD, ciuma administratiei publice locale", a spus Traian Basescu, completat de Theodor Stolojan: "Nu exista un rau mai mare in administratia publica decat acesti baroni locali creati de PSD, care au bagat adanc mana in buzunarul cetateanului. Prioritatea este eliminarea lor".

Desi aliatii declara ferm ca nu admit negocieri ca la tejghea, astfel incat, intr-un judet, PRM si PUR sa constituie majoritate cu pesedistii, iar in altul sa fie de aceeasi parte a baricadei cu Opozitia, daca vor fi pusi in fata faptului implinit al combinatiilor celor pe care-i curteaza, vor incerca sa fructifice procentele substantiale reusite in alegeri. "Nu suntem, totusi, copii.

Ne intereseaza valorificarea scorului electoral. Daca vor proceda in acest fel, ne vom ruga sa-i ierte Dumnezeu, dar nu-i va ierta electoratul care i-a votat" (Traian Basescu). "PRM si PUR sunt in fata unui examen. Au declarat ca vor lupta impotriva baronilor corupti ai PSD, au castigat voturi pe acest discurs, acum este timpul sa faca ceea ce au declarat.

Daca nu, vor plati scump: credibilitate in ochii alegatorilor". (Theodor Stolojan). Pentru moment, cele patru partide bajbaie prin ceata.

Daca tandemul Stolojan-Basescu si-a declarat sustinerea totala si neconditionata ("Mergem si prin parcuri si pe stadionul lui Sechelariu, daca e nevoie") pentru candidatul PUR la Primaria municipiului Bacau, umanistii suceveni batusera, ieri, palma cu filiala pesedista, configurand majoritatea in Consiliul Judetean.

Peremistii joaca la doua capete

Partidul lui C.V. Tudor merge la doua capete in negocierile pentru consiliile judetene, incercand sa obtina cat mai mult si de la Alianta PNL-PD, si de la pesedistii care, in pierdere de teren, sunt dispusi la compromisuri majore.

Negociatorul-sef peremist, prim-vicepresedintele Corneliu Ciontu, spune ca PRM negociaza cu toata lumea, ramanand fidel alegatorilor lui, care nu-l identifica "nici cu unii, nici cu altii". "Noi vom incheia intelegeri care sa ne avantajeze, diferentiat. Intr-un judet, cu PSD, in altul PNL si PD, astfel incat sa fim cat mai bine reprezentati.

Nu le vom da exclusivitate celor doua partide de opozitie si nu vom accepta sa ne impuna ei anumite lucruri, ca nu suntem remorca lor", declara Ciontu, iritat de conditiile impuse public, ieri, de tandemul Stolojan-Basescu. C.V. Tudor si compania ii asteapta pe aliatii PNL-PD sa vina la masa tratativelor pentru discutii punctuale, pe fiecare judet in parte.

Nu se grabesc insa, ba chiar fac apel ca forurile judetene de conducere sa se constituie abia dupa turul doi de scrutin, pentru a nu influenta votul alegatorilor.

Pesedistii, siguri ca vor conducejumatate din judetele tarii

PSD spune ca va obtine presedintia consiliilor judetene in 22 sau chiar 25 de judete, conform aprecierilor facute ieri de Viorel Hrebenciuc. Acesta a afirmat ca alianta partidului sau cu UDMR nu i-a daunat in Transilvania, unde cetatenii au votat PSD fara a-l sanctiona pentru colaborarea cu maghiarii.

Hrebenciuc a dat ca exemplu judetele Salaj, Satu Mare si Mures, in care PSD se asteapta sa obtina presedintia consiliilor judetene mizand pe sustinerea UDMR. Pentru restul tarii, organizatiile locale au liber sa cada la invoiala politica cu orice alta formatiune politica pentru a-si intari pozitia in consiliul judetean ori pentru a castiga turul doi la primarii.

Hrebenciuc a constatat ca Bacau a devenit o miza nationala prin aceea ca presedintii PD, PNL si PUR au decis sa se deplaseze acolo pentru a-l sustine pe contracandidatul lui Sechelariu, dar nu a putut raspunde intrebarii daca Adrian Nastase va face si el un gest similar pentru a indemna electoratul sa-l voteze pe Dumitru Sechelariu.