In scurt timp, premierul Adrian Nastase va trebui sa raporteze oficialilor europeni cate din promisiunile facute in urma cu patru luni, la Bruxelles, au fost si realizate.

La sfarsitul lunii februarie, dupa o serie de critici dure primite din partea Uniunii Europene care vizau mai ales domeniul politic, Executivul a prezentat oficialilor europeni o serie de masuri, "considerate a fi vitale pentru ca Romania sa finalizeze negocierile in 2004 si sa devina membru cu drepturi depline in 2007".

Atunci, Guvernul, prin vocea premierului Adrian Nastase, s-a angajat sa rezolve in termen de numai patru luni, adica pana la finele lui iunie, si cateva dintre problemele economiei, care treneaza de ani buni.

Lista cuprinde finalizarea privatizarilor companiilor de distributie a energiei electrice Banat si Dobrogea, dar si grabirea procedurilor pentru Electrica Oltenia si Moldova, Distrigaz Nord si Sud.

Totodata, guvernantii au promis sa se ocupe de "asigurarea unui nivel inalt de colectare a facturilor la Electrica, Termoelectrica si Distrigaz sau intarirea capacitatii administrative a autoritatilor fiscale". Lista de promisiuni continua cu respectarea calendarului de privatizare a Petrom, stabilit cu Banca Mondiala si FMI.

Nu lipsesc nici o serie de masuri fiscale de genul unificarii colectarii contributiilor de asigurari sociale la nivelul Ministerului Finantelor, imbunatatirea sistemului de rambursare a TVA si diminuarea fraudelor din acest domeniu, pregatirea infiintarii de tribunale comerciale sau pregatirea magistratilor in domeniul dreptului comercial.

Cu cateva saptamani inainte de termenul final, numai unele dintre promisiunile facute sunt bifate.

Privatizarea distributiilor - in grafic

Companiile de distributie a energiei electrice Banat si Dobrogea vor fi privatizate pana la finele lunii in curs. Privatizarea Electrica Banat si Dobrogea este in grafic. In ce priveste privatizarea SNP Petrom, reprezentantii Ministerului Industriei si Comertului dau asigurari ca vor bate palma cu grupul austriac OMV tot in aceasta luna.

Astfel, Guvernul Nastase isi va onora promisiunile facute la Bruxelles referitoare la marile privatizari. Responsabilii cu privatizarea sustin ca, in conditiile in care oricum demersurile de vanzare a acestor companii erau avansate, termenele stabilite de Guvern nu au venit ca un factor de presiune suplimentar in finalizarea acestora.

Daca sefii de la minister sunt convinsi de respectarea termenelor, reprezentantii societatilor ce vor fi privatizate nu exclud totusi intarzieri de cateva zile. "Cred ca vom finaliza privatizarea Electrica Banat si Dobrogea in aceasta luna. Nu tine insa numai de noi.

Pe parcursul colaborarii cu ENEL, am avut o serie de surprize (cei de la ENEL au multe alte proiecte mari, o echipa de lucru limitata). In mod cert, suntem foarte aproape de finalizarea procesului de privatizare", ne-a declarat Doru Voicu, director Privatizare in cadrul societatii Electrica, dand asigurari ca "nu sunt diferente de opinii intre cele doua parti, insa orice detaliu mananca timp".

In ce priveste privatizarea Electrica Oltenia si Moldova, reprezentantii Electrica lucreaza la selectia ofertelor. "Pana la finele lunii in curs, vom comunica societatea castigatoare. Pe de o parte, speram sa avem competitie (sunt cinci companii internationale interesate de Electrica Oltenia si Moldova: AES SUA, PPC Grecia, CEZ Cehia, EON Germania si UNION FENOSA Spania).

Pe de alta parte, foarte multe dintre aspectele rezolvate in privatizarea primelor companii cu ENEL nu vor fi reluate", a spus directorul Voicu.

La Petrom au mai ramas de negociat cateva detalii

"La Petrom au mai ramas de negociat cateva detalii, semnarea contractului fiind programata pentru aceasta luna", dau asigurari reprezentantii MEC. Se negociaza in continuare detalii legate de obligatiile si raspunderile celor doua parti, precum si pretul oferit de OMV.

"Si privatizarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud este in grafic", ne-a declarat Dorin Mucea, responsabil cu Privatizarea in Ministerul Industriei si Comertului (MEC), infirmand zvonul potrivit caruia privatizarea celor doua societati a fost amanata pana in luna august.

"Pana la mijlocul lunii iulie se asteapta ofertele finale ale investitorilor, dupa care urmeaza etapa finala de negociere pentru incheierea contractului de privatizare", a mai spus Mucea.

La "reducerea arieratelor" e jale!

Daca la capitolul "Privatizare", Guvernul va raporta "misiune indeplinita", in ce priveste reducerea arieratelor la Electrica, Termoelectrica si Distrigaz, situatia este complicata.

Nu este deloc usor sa faci ordine financiara, dupa ce s-au pus in aplicare alte metode, precum stergere, inghetare, scutire si reesalonare datorii care nu au dat roade si, mai nou, se incearca "tehnica punctajului". "Deocamdata, nu s-a pus in aplicare nimic.

Zilele trecute, la MEC, responsabilii in domeniu au avut o prima intalnire pe aceasta tema, prilej cu care s-a discutat modul de aplicare a noii metode", ne-au declarat surse autorizate. Reprezentantii societatilor vizate nu isi pun mari sperante in ce priveste tehnica punctajului, care a fost adoptata recent printr-o ordonanta de urgenta.

Punctajul reflecta practic capabilitatea unei firme de a-si plati datoriile. Daca firma nu are aceasta capabilitate, va trebui sa intre in lichidare, potrivit ordonantei de guvern. Lucru imposibil de realizat.

Daca se lichideaza RADET Bucuresti (cel mai mare datornic al Termoelectrica), cum vor mai fi alimentati bucurestenii cu energie termica? Este greu de crezut ca RADET, respectiv Consiliul Local (daca se va cere derogare), va putea suporta plata energiei catre Termoelectrica sau Electrica! Cum insa la finele lunii iunie va fi prima scadenta si Guvernul trebuie sa raporteze o situatie imbunatatita a

incasarilor, responsabilii din domeniu sunt nevoiti sa se miste rapid in zilele urmatoare.

Cristina Trefas, Elena Cristian