La sfarsitul lunii aprilie, bugetul general consolidat consemna un excedent de 1.897,5 miliarde lei (0,08 la suta din PIB), oficialii Ministerului Finantelor punand acest lucru pe seama unor influente sezoniere, soldurile pozitive temporare urmand a fi utilizate in perioada urmatoare.

Interesant este faptul ca bugetul de stat "a iesit pe plus" cu aproape 90 miliarde lei, dupa ce, cu o luna inainte, inregistra un deficit de ...5.930 miliarde lei.

Aceasta situatie favorabila se explica, printre alte cauze, prin incasarea in luna aprilie atat a impozitului pe profit aferent primului trimestru al acestui an, cat si a diferentelor pentru anul trecut, rezultate in urma regularizarii pe baza bilantului contabil.

De asemenea, sumele incasate la bugetele locale au fost mai mari decat cheltuielile, excedentul inregistrat fiind in crestere cu aproximativ 140 miliarde lei. O diferenta pozitiva intre venituri si cheltuieli s-a inregistrat si la fondul de somaj. Reprezentantii Ministerului Finantelor afirma ca aceste excedente sunt temporare si vor fi cheltuite ulterior.

Cu exceptia CAS-ului, care a scazut ca pondere in veniturile din impozite directe, TVA a fost principala sursa de alimentare a bugetului, incasarile depasind 52.700 miliarde lei. Impozitul pe profit, cel pe venit si accizele au constituit de asemenea surse importante de alimentare a bugetului.

Cheltuielile materiale au reprezentat 22,2 la suta din totalul cheltuielilor bugetare in perioada ianuarie-aprilie 2004, iar cheltuielile de personal au detinut o pondere de 17,4 la suta. In total, veniturile incasate in perioada ianuarie-aprilie au insumat 221.458 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 219.561 miliarde lei.

Pentru acest an, obiectivul principal (convenit si cu FMI) privind deficitul bugetar este de 2,1 la suta din Produsul Intern Brut.