Propunerea directorului Institutului de Strategie Nationala din Rusia, Stanislav Belkovski, care considera ca acesta ar fi un moment favorabil ca Basarabia sa se alipeasca la Romania, Transnistria sa devina stat independent si Gagauzia sa devina enclava in cadrul Republicii Moldova, a prilejuit organizarea, ieri, de catre Grupul de presa ZIUA si Fundatia Romania-Rusia, a unei ample dezbateri pe

aceasta tema. La discutii au luat parte, pe langa initiatorul planului, analisti, ziaristi, directori ai unor institutii politice si pentru apararea drepturilor omului din Romania, Rusia, Moldova si Transnistria.

Stanislav Belkovski: "Popoarele refuza adesea planuri generoase"

Stanislav Belkovski, directorul Institutului de strategie Nationala din Rusia, care, cu o luna in urma, lansa ideea reunificarii Romaniei cu Basarabia, in paralel cu independenta Transnistriei si transformarea Gagauziei in enclava, a declarat ieri, cu ocazia unei dezbateri care a avut loc la Bucuresti, ca indiferent care ar fi argumentele pro, dar si cele contra, trebuie sa se inteleaga ca toate

partile implicate in acest plan trebuie sa-si dea seama de avantajele unei asemenea mutari.

Intrebat daca presedintele Vladimir Putin cunoaste acest plan, Belkovski a declarat ca, "evident, nu se poate ca seful statului sa nu stie, dar, pana in prezent, nu are o pozitie oficiala".

El a lasat sa se inteleaga ca liderul de la Kremlin ar fi de acord cu aceasta varianta in proportie de 97 la suta, urmand ca, in urma unei analize, sa se completeze si cele trei procente ramase si a precizat ca totusi, el nu expune punctul de vedere oficial al Kremlinului.

Oficialul rus a evocat birocratia politica ramificata, instaurata dupa cel de-al doilea razboi mondial, in virtutea careia granitele au ramas, cu unele exceptii, neschimbate, chiar daca noua conjunctura europeana cerea altceva.

El a adaugat ca in ultimii 12 ani tocmai aceasta birocratie a tergiversat rezolvarea problemei transnistrene, afectand procesul politic din zona si impiedicand vointa popoarelor sa se exprime deschis. De asemenea, Belkovski a adaugat ca "ne lovim de faptul ca planuri generoase, intre care si ale Uniunii Europene, nu isi gasesc ecou in constiinta popoarelor".

Granitele trasate la Yalta sunt depasite

Belkovski a declarat, referindu-se la granitele stabilite la Yalta, ca nu vede nici un motiv pentru care acestea trebuie respectate in continuare, pentru ca, in primul rand, acestea au fost concepute de Stalin si s-au dovedit viabile doar in conditiile in care corespundeau planurilor autoritatilor comuniste de la Kremlin din perioada respectiva.

Tocmai dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, a continuat el, a demonstrat faptul ca aceste granite sunt depasite. In context, oficialul rus a conchis ca rezolvarea problemei Moldovei se poate realiza doar prin renuntarea la granitele staliniste.

Nici din punct de vedere economic, Belkovski nu vede impedimente in ducerea la indeplinire a planului sau. Basarabia este slab dezvoltata economic, iar alipirea ei la Romania ar crea premise favorabile dezvoltarii acestui sector, in contextul in care Bucurestiul urmeaza sa adere, in 2007, la UE.

De cealalta parte, potrivit analistului rus, nici pentru Romania nu ar insemna un efort imposibil de facut, avand in vedere ca reunificarea cu Moldova ar reprezenta un stimul pentru economia locala, prin castigarea unui loc geopolitic meritat si distinct.

"Washingtonul creeaza focare de haos"

In ceea ce priveste viitoarea integrare a Romaniei in UE, Stanislav Belkovski sustine ca acest proces nu ar fi periclitat, ba, dimpotriva, pentru ca Uniunea isi doreste membri puternici, care sa nu aiba probleme de granite.

Politologul rus a relevat faptul ca, din punctul de vedere al Moldovei, reunificarea cu Romania reprezinta unica sansa de a se integra in UE, acesta fiind unicul drum pe care Chisinaul poate merge spre integrarea in Europa.

In ceea ce priveste "entitatea transnistreana", cum a numit Belkovski populatia din regiunea separatista, aceasta nu este nici rusa, ci doar o entitate sovietica, creata de cerintele regionale de la vremea respectiva.

Referindu-se la opinia Statelor Unite si a UE, fata de problema in discutie, Belkovski a declarat ca este sigur ca "Washingtonul, care creeaza focare de haos, spre deosebire de Uniunea Europeana, care are numai tendinte pacifiste, va incerca sa impiedice punerea in aplicare a acestui plan". Mai mult, Belkovski l-a invinuit pe fostul presedinte american Ronald Reagan de a fi instigat la terorism.

Intrebat daca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana ar putea fi afectata sau chiar stopata de reunificarea cu Basarabia, Belkovski a afirmat ca "in nici intr-un caz, planul nu va fi pus in aplicare fara acordul UE".

Referitor la eventualitatea federalizarii Romaniei si modificarea structurii sale prin inglobarea viitoarei enclave Gagauzia, o data cu Moldova, caz in care s-ar exacerba atitudinile separatiste ale maghiarilor din judetele Harghita si Covasna, si nu numai, Belkovski a declarat ca "nu s-a gandit pana acum la aceasta problema, dar este una reala si ea e trebuie analizata, prin discutii la care sa

participe oficialitati romane, moldovene, dar si turce".