De la 1 ianuarie 2007, sacrificarea traditionala a porcilor de Craciun va fi interzisa, a declarat, ieri, Liviu Harbuz, presedintele Agentiei Veterinare pentru Siguranta Alimentelor (AVSA). "In cadrul negocierilor cu UE, am obtinut mentinerea sacrificarii traditionale a porcilor de Craciun pana la 1 ianuarie 2007.

Ulterior acestei date, porcii vor fi sacrificati numai prin asomare", a precizat Harbuz. Pe de alta parte insa, autoritatile recunosc ca este putin probabil ca traditia sacrificarii porcilor in propria gospodarie sa dispara in urmatorii 10-15 ani.

In ceea ce priveste restul obligatiilor asumate in privinta sectorului sanitar-veterinar, potrivit sefului AVSA, pana la sfarsitul anului 2005, tara noastra va trebui sa elimine din alimentatia animalelor fainurile proteice.

"Pe langa restructurarea unitatilor de procesare a laptelui si a carnii, astfel incat acestea sa corespunda din punct de vedere igienic, Romania va trebui sa finanteze pana la sfarsitul acestui an identificarea cabalinelor. De asemenea, pana la 1 ianaurie 2006, trebuie sa identificam toate caprinele, ovinele si suinele", a mai spus Harbuz.

Referitor la procesul de identificare a cabalinelor, oficialul AVSA a apreciat ca aceasta nu a fost finalizata din cauza lipsei furnizorilor de microcipuri. "Printr-un nou act normativ, am solicitat modificarea specificatiilor tehnice ale microcipurilor, astfel incat sa putem largi accesul furnizorilor la aceasta piata", a mai spus Harbuz.

Tot pana la 1 ianuarie 2007, Romania va trebui sa infiinteze opt puncte de inspectie vamala si un sistem national de ecarisare a deseurilor animale. In cazul in care Romania nu isi va respecta angajamentele asumate, capitolul de negociere "Agricultura" va fi redeschis.