Dupa luni bune de calcule, negocieri si discutii, definitivarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal, prevederi care ar fi trebuit deja terminate, a ramas la stadiul de intentie anuntata.

Intarzierile in adoptarea noilor masuri, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005, sunt puse pe seama greutatilor de coordonare a diferitelor cereri si de incadrarea in indicatorii bugetari pentru 2005. Poate de aceea propunerile de reducere a fiscalitatii au mai fost dezbatute inca o data, ieri, de economistii partidului de guvernamant.

Cota unica ramane doar subiect de discutii

Astfel, potrivit unor surse autorizate din Ministerul Finantelor Publice (MFP), ministrul de resort a solicitat o intrunire a specialistilor in economie ai Executivului pentru a dezbate problemele legate de strategia fiscala pentru 2005. Dupa cum ne-au informat sursele citate, ideea cotei unice de impozitare a persoanelor fizice are toate sansele sa fie abandonata, cel putin pentru anul viitor.

Reamintim ca, potrivit oficialilor MFP, costurile aferente actualului sistem de impozitare a veniturilor persoanelor fizice se ridica, anual, la peste 30 milioane de euro, bani cheltuiti din bugetul de stat.

"Decizia adoptarii modificarilor s-a intarziat pentru ca trebuie corelate cerintele de constructie a bugetului pe 2005 cu problemele legate de conditionalitatile Uniunii Europene de incadrare in limitele deficitului bugetar.

Este o lucrare foarte complexa, trebuie sa mai tinem cont si de efectele adoptarii legislatiei comunitare, de constrangerile FMI si de solicitarile reprezentantilor mediului de afaceri", ne-a declarat, ieri, Maria Manolescu, secretar de stat in MFP.

Strategie fiscala pana in 2007

Pe durata negocierilor, informatiile privind prevederile Codului Fiscal ce vor fi aplicate din 2005 au fost mai mult sau mai putin contradictorii. Ultima pozitie oficiala vizavi de acest subiect a fost exprimata de Mihail Hura, director general adjunct in MFP.

El a declarat recent, in cadrul unui seminar, ca pentru 2005 se au in vedere reducerea TVA la carti, manuale scolare si proteze de orice fel de la 9% la 5%, precum si reducerea cu minimum 20% a accizei la cafea.

Cu mentiunea ca problema cotei unice de impozitare ramane in discutie, oficialul MFP a mai anuntat ca varianta cea mai analizata la capitolul impozitarii persoanelor fizice este cea privind impunerea prin trei cote. Cea mai redusa dintre acestea era propusa la 14% sau 16%, iar urmatoarele la 25% respectiv 40%.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, s-a amintit de o cota de 22% din 2005, 20% din 2006 si de 19% din 2007.

Totodata, de anul viitor, persoanele fizice vor plati un impozit pe dividende de 10%, fata de 5% in prezent, a mai anuntat Hura. In 2006, impozitul pe dividende atat la persoane fizice, cat si la juridice, va fi de 13%, iar in 2007, de 15%.

In plus, potrivit strategiei fiscale pentru perioada 2005-2007, se au in vedere recunoasterea pierderilor rezultate din falimentul partenerilor de afaceri, reducerea nivelului de contributii sociale impuse angajatilor si angajatorilor, de la 49% in prezent, la 43-45%, in 2007.

Partenerii sociali nu au fost consultati

Dumitru Costin, presedinte BNS, ne-a declarat ca partenerii sociali nu au fost consultati cu privire la modificarea Codului Fiscal. "In conditiile in care, pana in prezent, din partea guvernamentala, respectiv a MFP, nu am primit spre studiu si analiza nici un proiect pe baza caruia sa ne elaboram eventualele aprecieri sau obiectii, nici nu putem sa ne exprimam un punct de vedere.

Oricum, aceasta maniera de "transparenta" nu este ceva surprinzator pentru noi, un alt exemplu de intelegere a "colaborarii" cu partenerii de dialog social fiind si rolul tot mai decorativ al CES. Cat priveste modificarile preconizate ale Codului Fiscal, se poate afirma ca partea guvernamentala are tendinta de a le trece de la chestiuni tehnice, la politizare", a spus Costin. (L.S.)

AOAR: MFP nu ne-a dat nici un raspuns

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut oficial MFP, in urma cu doua-trei saptamani, o serie de modificari ale Codului Fiscal, dar pana in prezent, reprezentantii ministerului nu au transmis nici un raspuns, ne-a declarat secretarul general al asociatiei, Cristian Parvan.

Mai mult, el a precizat ca oficialii AOAR nu s-au intalnit in aceasta perioada cu cei ai MFP. Oamenii de afaceri au solicitat introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor de 14% - procent identic cu cel solicitat pentru impozitarea profitului - si diminuarea CAS cu 10-14%, a afirmat Parvan.

In ceea ce priveste anuntul facut de oficialii MFP in privinta reducerii impozitului pe profit la 23%, Parvan apreciaza ca aceasta propunere este "o gluma".