Zilele trecute au avut loc la Londra o serie de discutii pe aceasta tema, organizate de oficiali UE, informeaza BBC. Intrunirea a avut loc pentru a se pune capat initiativelor disparate, lipsite de efect, in favoarea unei actiuni coordonate, la nivel european. Statisticile arata ca 70% din totalul mesajelor mail, la nivel mondial, sunt “nedorite“.

In Europa, mesajele spam ajung la 54% din totalul mail-urilor.

Legislatie

In 2002, UE a votat o directiva prin care erau scoase in afara legii multe din practicile pe care le foloseau spammer-ii pentru a trimite in casutele de e-mail mesajele. Ulterior, directiva a fost transformata in litera de lege in cateva tari UE, dar rezultatele nu au fost cele asteptate.

Acum, Comisia doreste o colaborare cu furnizorii de Internet pentru a putea strange cat mai multe date despre spam. “Am pierdut o gramada de timp, straduindu-ne sa convingem autoritatile publice ca spam-ul chiar este o problema, dar daca oamenii nu depun “plangeri” ce sa facem?“, se intreaba retoric dl Gerard.

Oficialii UE spera ca in urma acestor discutii sa se elaboreze o noua strategie, mai ales ca “stoparea mesajelor spam este foarte importanta pentru viitorul Europei, vazuta ca o piata electronica. De fapt este vorba de o amenintare la increderea consumatorului, iar siguranta sa este o conditie esentiala pentru o crestere puternica a comertului electronic“, a adaugat dl Gerard Philippe.