Agentia Domeniilor Statului (ADS) a realizat cea mai importanta privatizare de la infiintarea sa, prin vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Agrogal Galati, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Corneliu Popa, directorul general al ADS.

Pretul final al actiunilor, la care se adauga si redeventa pentru terenul concesionat, se ridica la 156 miliarde de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 5 milioane de dolari. Pretul de pornire a licitatiei cu strigare pentru actiuni a fost de 92 miliarde de lei. Statul a vandut 80% din actiuni - 20% apartin SIF -, iar cumparatorul este cetateanul italian Giovanni Glandi.

Corneliu Popa a precizat ca pe cele 5453 ha de teren exploatate de societate exista sistem de irigatii functional, fermele au fost pastrate si exista si dotare tehnica, chiar cu combine straine. Agrogal SA nu a fost privatizata pana acum din cauza litigiilor asupra patrimoniului societatii.

In 2004, ADS a reziliat 43 de contracte de concesiune, 8 contracte de vanzare-cumparare de actiuni la IAS-uri au incetat, precum si 8 contracte de arenda, la care se adauga 6 contracte de asociere in participatiune reziliate.

Corneliu Popa a declarat ca, printre contractele de concesiune reziliate se afla si unele incheiate cu actuali angajati din structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii. El a precizat ca, la data incheierii contractelor, acestia nu ocupau posturi bugetare. Corneliu Popa a declarat ca ADS mai are in portofoliu 79 de societati care au intrat in restructurare.

El a spus ca directorii acestor societati au mandat de a vinde activele pentru plata datoriilor, in special cele bugetare. "Administratori cu interese la nivel local nu au scos la licitatie cu strigare activele cu interes. Le tin blocate, chiar daca sunt investitori interesati de ele", a declarat Popa.

In aceste conditii, Corpul de Control a fost trimis in judetele Tulcea, Galati, Constanta si Calarasi. In cazul in care vor fi semnalate nereguli, vor fi inaintate plangeri penale impotriva administratorilor, completat directorul ADS.