Compania SOFTWIN prin divizia BitDefender, unul dintre principalii furnizori de solutii de securitate a datelor anunta apartia variantei B a virusului Zafi care, dupa toate probabilitatile, isi are originea in tara vecina, Ungaria si care se transmite sub forma de e-mail, mesajele fiind insa adaptate tarii din care provine destinatarul.

Astfel, pentru fiecare adresa de e-mail care are la sfarsit codurile tarilor: .hu .sp .ru .dk .ro .se .no .fi .lt .pl .pt .de .nl .cz .fr .it, exista cel putin un mesaj in limba tarii respective.

Mesajul romanesc este urmatorul:

Subiect e-mail: Ecard!

Corp mesaj: De cand te-am cunoscut inima mea are un nou ritm!

Atasament: link.showcard.index.phpAv23.ritm.pif

Autorul virusului, cu toate ca el insusi comite o infractiune, a plasat in virus un text in limba maghiara prin care cere guvernului votarea pedepsei capitale datorita cresterii infractionalitatii. Mai mult, virusul este conceput pentru a realiza atacuri de tip DOS asupra site-ul parlamentului Ungariei (www.parlament.hu).

Atacurile se fac prin incercarea simultana de conectare la site-ul respectiv a unui numar foarte mare de calculatoare infectate si poate duce la blocarea serverelor.

O data infectat un calculator, virusul se va autotrimite la toate adresele stocate pe acest calculator, respectand bineinteles algoritmul trimiterii in limba tarii destinatarului.

„ Utilizatorii de calculatoare ar putea fi pacaliti usor, pentru ca textul mesajului este in limba tarii respective, de aceea, recomandam maxima prudenta. Este o noua tehnica de inginerie sociala care, cu siguranta va fi folosita pe viitor si de alti creatori de virusi” a declarat Patrick Vicol – virus researcher la BitDefender.

Varianta A a acestui virus, descoperita pe data de 19 aprilie 2004 contine, de asemenea, un mesaj politic, insa datorita faptului ca mesajele sunt numai in limba maghiara, nu a avut o rata de raspandire foarte mare. Pentru ambele versiuni ale virusului, BitDefender a realizat deja un utilitar de dezinfectie, disponibil pe www.bitdefender.ro.