Pretul terenurilor din Bucuresti s-a mentinut in acest an la cel mai ridicat nivel din tara, cu o valoare medie de 26,1 euro pe metru patrat, de aproape sapte ori mai mare decat piata din Cluj, a doua dupa nivelul pretului, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, informeaza MEDIAFAX.

In primele cinci luni ale anului, terenurile situate in intravilanul capitalei au fost vandute la un pret mediu pe hectar de 10,6 miliarde lei (echivalentul a 26,1 euro pe metru patrat), in timp ce valori ridicate pe metru patrat au fost inregistrate si in judetele Cluj (3,9 euro), Ilfov (2,9 euro) si Bistrita Nasaud (2,4 euro).

La polul opus se afla judetele Mehedinti si Botosani, cu un pret mediu de 0,04 euro pe metru patrat.

Suprafata de terenuri situate intravilan tranzactionate la nivel national in perioada ianuarie – mai a totalizat 2.964 hectare, la un pret mediu de 0,7 euro pe metru patrat.

Ierarhia pe judete nu se pastreaza in cazul terenurilor din extravilan, unde pretul mediu pentru cele 34.605 de hectare vandute a fost de 14,5 milioane de lei pe hectar (0,03 euro pe metru patrat).

Cele mai scumpe terenuri sunt in Ilfov si Bistrita-Nasaud. Media preturilor a fost influentata de nivelul scazut din judetele Constanta, Teleorman, Bihor si Botosani.

Tranzactiile cu terenuri au totalizat in acest an 35,8 milioane euro.

"In primele cinci luni ale anului, 50 de persoane fizice straine cu cetatenie romana au obtinut terenuri situate extravilan in Romania. Piata de circulatie a terenurilor situate intravilan functioneaza in 2.715 localitati, in timp ce piata terenurilor situate extravilan se desfasoara in 2.826 localitati”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Suprafata de teren intravilan vanduta incepand cu anul 1998 totalizeaza 67.355 hectare.

In schimb, suprafata este mult mai mare in cazul terenurilor situate in extravilan, unde au fost vandute in ultimii sase ani peste 375.000 de hectare.

Sumele in valuta au fost calculate la cotatia medie de 40.600 lei pentru un euro corespunzatoare perioadei ianuarie-mai.