Se coace Frontul Salvarii Baronilor? Au batut PRM si PUR palma cu PSD pentru mentinerea la putere, in judete, a celebrilor baroni acuzati, in nenumarate rinduri, ca patroneaza mafia locala? Deocamdata, nici unul dintre cele trei partide nu confirma oficial, la centru, o intelegere pentru ca PSD sa-si pastreze puterea in Consiliile Judetene.

Din teritoriu insa, incep sa vina tot mai multe informatii ca alesii PRM si PUR au semnat ori sint pe cale sa semneze acorduri cu PSD. La Focsani, baronul PSD de Vrancea, Marian Oprisan, a anuntat semnarea unui protocol cu PRM. Baronul PSD de Constanta, Radu Mazare, a anuntat, la rindul sau, negocieri cu PRM.

La Iasi si Suceava, a intrat in hora si PUR, iar la Neamt, reprezentantii Aliantei PNL-PD sustin ca PRM a batut deja palma cu PSD. Pe de alta parte, surse din conducerea centrala a Aliantei D.A. declara ca Dan Voiculescu si-ar fi dat deja acordul pentru unele intelegeri cu PSD. In schimb, liderul PRM, C.V. Tudor, neaga “pactul diavolului” si ameninta cu excluderi din partid.

Oricum, se contureaza deja un fapt: ca alianta lui Basescu si Stolojan este din ce in ce mai singura, iar baronii PSD, din ce in ce mai siguri.

Jocul dublu al puristilor si peremistilor nu reiese doar din tirguiala cu ambii “clienti”, ci si din diferenta dintre vorbe si fapte. In campanie, si PRM, si PUR au infierat cu zece guri coruptia PSD din administratie, iar acum nu se sfiesc sa colaboreze cu aceiasi corupti pesedisti. “PUR a batut palma cu PSD. Ne-am racit gura degeaba”.

Este concluzia la care au ajuns cei doi lideri ai Aliantei, Theodor Stolojan si Traian Basescu, in urma intilnirii pe care au avut-o, in urma cu doua zile, cu seful PUR, Dan Voiculescu. Cei trei au tatonat, timp de citeva zile, terenul asocierii in Consiliile Judetene, discutiile axindu-se in principal pe formule care sa asigure Aliantei majoritatea cu sprijinul umanistilor.

Ca urmare a intilnirii de acum doua seri insa, Basescu si Stolojan au primit din partea lui Voiculescu semnalul ca nu este dispus sa treaca de partea aliatilor, desi acestia s-au dus la seful PUR cu o oferta clara: la 75 de consilieri judeteni - cit a obtinut PUR - Alianta a promis partidului lui Voiculescu trei presedinti de Consilii Judetene, sase vicepresedinti plus o suma de viceprimari.

Blat PUR-PSD la Bacau

Locul cel mai important, unde PUR putea da semnalul delimitarii transante de PSD, este Bacaul. Surse din conducerea Aliantei sustin ca, la Bacau, PUR deja s-a inteles cu PSD, Dumitru Sechelariu - candidatul partidului de guvernamint, urmind sa-l lase pe Romeo Stavarache (PUR) sa cistige in turul al doilea fotoliul de primar.

In schimb, PUR il va sprijini pe Sechelariu la presedintia Consiliului Judetean si se va alia cu PSD pentru a forma majoritatea in consiliu. “Ne-am mai facut si de ris anuntind ca Alianta va merge sa-l sustina pe Stavarache si-n piata de zarzavat. Asta pentru ca una ni se spunea noua si altele erau dispozitiile spre teritoriu”, sustin voci din conducerea Aliantei.

Basescu si Stolojan, lasati cu ochii-n soare de Dan Voiculescu

Dovada ca Voiculescu vrea sa se descotoroseasca de prezenta lui Basescu si Stolojan la Bacau sta comunicatul partidului care contine o argumentatie cel putin bizara: “PUR a decis sa-si sustina candidatul la Primaria municipiului Bacau fara manifestatii electorale de amploare, la care sa participe liderii PD si PNL, Traian Basescu si Theodor Stolojan, din dorinta de a evita producerea unor

altercatii. Din informatiile noastre, in ipoteza in care se mergea in formula respectiva, era pregatita o contramanifestatie, iar noi nu dorim sa dam nastere la altercatii sau la alte manifestari violente pentru ca nu este stilul nostru.” In ceea ce priveste restul tarii, PUR, cel putin la nivel declarativ, nu merge nici calare, nici impotriva Aliantei, nici impotriva PSD.

“Decizia privind sustinerea acordata de PUR pentru formarea majoritatii in Consiliile Judetene sau pentru candidatii calificati in turul doi al alegerilor apartine filialelor partidului, tinindu-se cont de interesele comunitare si de garantiile oferite cetatenilor de candidatii celorlalte partide”, a anuntat de la centru formatiunea condusa de Voiculescu.

PUR si-a anuntat intentia de a sustine PSD la Suceava si Alianta PNL-PD la Calarasi si Giurgiu.

Vadim Tudor joaca alba-neagra

Nici PRM nu este mai transant si, in acelasi timp, mai cinstit. Vadim Tudor a lasat in coada de peste chestiunea aliantelor in teritoriu. El a tinut sa sublinieze ca “nu va acorda exclusivitate” nici Aliantei, nici PSD.

Cit priveste situatiile din tara - la Teleorman, Suceava, Iasi si Constanta - unde PRM a anuntat deja ca va sprijini PSD -, Vadim Tudor a precizat ca toate aceste cazuri reprezinta “o chestiune provizorie”.

Liderul PRM sustine ca, la nivel central, nu s-a decis inca nimic concret in privinta sprijinirii vreunei formatiuni, insa in momentul in care se va lua o hotarire finala, aceasta va fi o “porunca” pentru toate filialele, iar cei care nu o vor respecta vor fi exclusi din partid.

Pe de alta parte, conform unor surse din PRM si PSD, citate de Mediafax, conducerea peremista a recomandat, joi seara, filialelor sa incheie protocoale locale de colaborare cu PSD pentru formarea majoritatii in Consiliile Judetene, urmare a unei intelegeri la centru intre delegatii ale conducerilor celor doua partide. (Adriana Istodor)

Gusa: “Sigur nu putem lua mai mult de 10 Consilii Judetene”

Pe de alta parte, Cozmin Gusa, responsabil cu organizarea alegerilor locale la nivel national, a precizat ca Alianta n-ar fi ajuns in aceasta situatie daca ar fi incheiat inainte de alegeri un protocol de colaborare la nivel local cu cele doua formatiuni. “Atunci ar fi fost o obligatie publica asumata, pe care PRM si PUR ar fi putut sa o incalce mult mai greu”, a opinat Gusa.

El a precizat ca daca acest “tirg politic corect” ar fi fost incheiat si respectat acum, Alianta ar fi putut conta pe cistigarea a peste 30 de Consilii Judetene. “Acum, singuri nu putem lua mai mult de 10”, a precizat pedistul. Speranta moare insa ultima.

“Inca mai credem ca anumiti lideri zonali apartinind celor doua partide or sa-si dea seama ca o colaborare cu PSD i-ar situa in zona de protectie a baronilor PSD, pe care liderii de la centru i-au criticat foarte aspru pe timpul campaniei electorale”.

“Cei care dau votul PSD sa dispara din judet!”

Democratii gorjeni au garantat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu se vor vinde pentru ca PSD sa primeasca sefia Consiliului Judetean Gorj.

Vicepresedintele PD Gorj, Vasile Popeanga, sustine ca, desi se vehiculeaza ideea ca unii alesi ai opozitiei isi vor da votul PSD-ului pentru diverse avantaje, acest lucru nu se va intimpla deoarece, daca cetatenii au votat pentru schimbarea PSD de la conducerea judetului, atunci trebuie respectati.

Vicepresedintele PD a mai adaugat ca, in cazul in care vreun consilier al opozitiei isi va vinde votul PSD, el nu mai are ce cauta in politica si in judet.

Conducerea PD Gorj considera ca afirmatia lui Florin Circiumaru, care crede ca PSD va cistiga sefia Consiliului Judetean, desi partidul sau are doar 16 consilieri judeteni, iar opozitia - 17, reprezinta o ofensa si o lipsa de respect fata de consilierii opozitiei si de alegatori.

Batalia pentru sefia Consiliului Judetean Gorj se va da intre Ion Calinoiu - PSD, Dan Ilie Morega - PRM, Pantelimon Manta - PD si Gheorghe Grivei - PNL. Democratii gorjeni au mai declarat ca asteapta cu interes prima sedinta a Consiliului Judetean, desi prefectul nu a emis inca o dispozitie care sa stabileasca ziua in care va avea loc. (C.T.)

Alianta PSD-PRM si la Neamt

Filialele din Neamt ale PSD si PRM au semnat, cu acordul conducerilor centrale ale partidelor, un protocol de colaborare care prevede sustinerea reciproca a candidatilor in al doilea tur de scrutin precum si pentru formarea unei majoritati in Consiliul Judetean, relateaza Mediafax.

Presedintele PRM Neamt, senatorul Dumitru Badea, a declarat ca la Neamt PRM vrea sa obtina o functie de vicepresedinte la Consiliul Judetean, de viceprimar la Piatra Neamt, noua posturi de viceprimari in comune si ca lasa la “libera constiinta a alegatorilor” votul pentru Primaria Piatra Neamt.

PSD Vrancea a incheiat protocol cu PRM

PSD Vrancea, care are majoritatea in Consiliul Judetean, dar nu si in Consiliul Local Focsani, a incheiat, ieri, un protocol de colaborare cu PRM, caruia i-a cedat un post de vicepresedinte, a declarat liderul vrincean al partidului de guvernamint, Marian Oprisan, citat de corespondentul Mediafax.

In baza protocolului, PRM va primi postul de vicepresedinte pentru Gabriel Nedelcu si unul din posturile de viceprimari ai municipiului Focsani pentru George Mardare. Demersul PSD Vrancea pare o demonstratie de forta intrucit nu are nevoie de voturile altui partid in Consiliul Judetean in conditiile in care detine majoritatea.

Astfel, PSD a obtinut in Vrancea 17 mandate - din 33 - in Consiliul Judetean, iar PRM doua mandate. In schimb, in Consiliul Local Focsani, PSD are nevoie de un singur vot pentru a avea majoritatea, dat fiind ca a obtinut 11 mandate din 23.

Corneliu Vadim Tudor a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, referindu-se la protocoalele deja incheiate la nivel local intre PRM si PSD, ca “este o graba suspecta pentru ca unii prea doresc sa accepte niste functii” si a denuntat aceasta “politica de trambulina”.

El a spus ca PRM nu a luat inca nici o decizie in privinta formatiunii pe care o va sustine in consiliile judetene, avind in vedere informatiile pe care le detine privitoare la fraudarea alegerilor locale de catre PSD cu peste 16 la suta, motiv pentru care nu exclude chiar retragerea membrilor sai din aceste consilii.

De asemenea, el a avertizat filialele judetene ca decizia pe care o va lua conducerea PRM privind politica de colaborare in teritoriu este “porunca” si cine nu o va respecta “zboara din PRM”. Vadim Tudor a lansat un mesaj fara echivoc impotriva oricarei colaborari cu “hotii”.

“Eu nu colaborez cu hotii. Mafia nu are coloratura politica. (...) Este o hotie colosala si se va continua hotia daca nu ne impunem. Cum pot eu merge pe terenul acesta, domnilor? Este impotriva biografiei mele, impotriva conceptiei mele de viata. Daca cineva nu intelege asa ceva, voi desfiinta acea filiala. Eu sint un altfel de om.

Eu am creat partidul acesta si la nevoie il pot si desfiinta.

Daca nu se intelege ca trebuie sa aplicam o doctrina onoranta pentru o noua Romanie intr-o Europa unita, ori ies eu din politica, ori desfiintez partidul si fac un alt partid cu o mina de idealisti”, a explicat C. V. Tudor, adaugind ca este “ora marilor caractere”.