Peste 300.000 de elevi din toate judetele tarii vor sustine, luni, prima proba a testelor nationale. Proba va incepe putin dupa ora 9.00 si se sustine la limba si literatura romana, pentru ca in ziua urmatoare sa aiba loc proba la limba materna pentru elevii care apartin minoritatilor nationale.

Proba scrisa la matematica va avea loc pe 16 iunie, iar ultimul test se va sustine, tot scris, la alegere, fie la istoria romanilor, fie la geografia Romaniei.

Intr-un comunicat remis, ieri, presei, de Ministerul Educatiei si Cercetarii, se precizeaza ca „transmiterea numarului variantei extrase de Comisia nationala pentru probele scrise din cadrul testelor nationale se va face la Radio Romania Actualitati“.

Rezultatele obtinute la testele nationale vor fi afisate pe 19 iunie, pana la ora 12.00, iar contestatiile vor fi depuse pana la ora 18.00. Solutionarea contestatiilor se va face in zilele de 20 si 21 iunie, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 22 iunie.

In functie de media finala obtinuta, elevii vor fi repartizati la liceele sau scolile de arte si meserii pentru care au optat cand si-au depus dosarul de inscriere.

Inspectorul scolar general al municipiului Bucuresti, Daniela Nedelcu, recomanda, inca de acum o luna, ca parintii si cei care ii insotesc pe copii cand se inscriu sa completeze cat mai multe optiuni cu putinta, pentru a se evita situatii ca cele cateva, de anul trecut, in care elevi cu medii bune au ramas nerepartizati dupa prima sesiune a examenului de capacitate, intrucat nu au completat

suficiente optiuni.

Spre deosebire de anii trecuti, cand se organiza examenul de capacitate, in acest an, media finala de admitere se calculeaza facandu-se media aritmetica intre media generala din cei patru ani de studiu, cu o pondere de 50%, cealalta jumatate fiind reprezentata de nota obtinuta la testele nationale.

De precizat ca testele nationale se organizeaza o data pe an, intr-o singura sesiune, iar, in caz de nepromovare, absolventii clasei a VIII-a pot fi repartizati in clasa a IX-a la o scoala de arte si meserii.

De asemenea, la testele nationale pot participa atat promovatii clasei a VIII-a de gimnaziu din seria curenta, cat si cei din seriile anterioare care nu au promovat examenul de capacitate, indiferent de varsta.

Printr-o alta precizare a ministerului se interzice cu desavarsire deja o traditie a scolii romanesti, banii pe care elevii, de la toate nivelurile de studiu, ii strang pentru celebrul protocol.

„Se interzice cu desavarsire colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor la testele nationale“, se arata in comunicat.