Nici nu s-au terminat bine alegerile, ca a si inceput vechea poveste cu racolatul alesilor adversarilor. In unele localitati din judetul Constanta PSD a amenintat consilierii PNL cu pierderea serviciului daca nu trec la partidul de guvernamant. Pe de alta parte, responsabili ai Aliantei D.A.

au afirmat ca, la nivelul CGMB, deja sunt o serie de consilieri PSD care ar fi dispusi „sa se predea“ si sa treaca de partea „puterii municipale“.

Reprezentantii societatii civile, concret cei din Societatea Academica Romana (SAR), au venit cu un set de propuneri care sa impiedice migratia alesilor locali si parlamentari. Se propune ca toti alesii locali, inainte de preluarea posturilor, sa remita conducerilor partidelor din care fac parte o demisie in alb, iar, in cazul in care parasesc partidul, sa renunte la calitatea de ales.

De asemenea, se propune ca toate partidele politice sa incheie un pact prin care sa se angajeze ca nu vor intreprinde demersuri pentru racolarea de consilieri, primari si parlamentari de la alte partide.

Interesant este modul in care oficialii partidelor politice „raspund“ la aceste propuneri.

PSD nu pare entuziasmat. Octav Cozmanca spune ca „intentia societatii civile este buna, dar mai util este proiectul de lege care se afla deja in Parlament“. „Ceea ce propune societatea civila se poate face, dar nu obliga decat moral alesii. Juridic nu-i obliga“.

Intrebat daca este de acord cu un pact „antiracolare“ intre partide, el spune: „In principiu, nu avem nimic impotriva. Dar acest lucru trebuie discutat in cadrul Delegatiei Permanente a partidului“.

Mult mai decisi sunt cei din PD. „Sunt intru totul de acord cu propunerile SAR. Intr-o prima etapa, aceasta este solutia ideala pentru a impiedica alesii locali sa treaca de la un partid la altul. Urmeaza etapa a doua, cand solutia propusa de SAR ar urma sa devina proiect de lege. In prima etapa, nu se poate vorbi de proiect de lege, pentru ca o astfel de lege nu poate iesi decat in toamna.

Solutia SAR, trecuta prin lege, ar rezolva si situatia neconstitutionala din proiectul aflat in Parlament, stiut fiind faptul ca un parlamentar nu poate fi demis prin lege, deoarece mandatul nu este imperativ. Dar propria demisie generata de un angajament al parlamentarului, daca este legiferata, nu incalca Constitutia“, spune seful de campanie al PD, Cozmin Gusa.

O solutie similara vede liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, acesta preferand urgentarea legiferarii propunerii SAR. Problema este ca Parlamentul, in conditii de campanie, practic nu mai lucreaza si pana la legiferarea propunerii ar trece un timp suficient pentru ca unii sau altii dintre consilieri si primari sa schimbe tabara nepedepsiti.

Ideea este gasita ca fiind interesanta si de vicepresedintele PRM, senatorul Mihai Ungheanu. „Este o ipoteza de lucru, o idee buna. Cred ca solutia ar fi viabila in primul rand pentru parlamentari. Pentru alesii locali, s-ar putea sa fie o problema, ei pot deveni si independenti.

Totusi, cred ca trebuie sa acordam atentie acestor propuneri, mai ales ca in alte tari se aplica“, spune Ungheanu.

Deja o „varianta“ a solutiei a fost pusa in practica de PNL pentru consilierii locali din localitatea Harsova. Toti cei care au fost alesi au dat o declaratie in fata notarului prin care se angajeaza sa plateasca 10.000 de euro in cazul in care parasesc partidul. Invers, liberalii nu agreeaza sa primeasca migratori de la alte partide.

„O astfel de ipoteza nu s-a discutat in cadrul Delegatiei Permanente a PNL. Nu s-a discutat pentru ca, se stie, orice colaborare cu PSD este exclusa si pesedistii au la noi usa inchisa“, ne-a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu.