Reprezentantii unei firme specializate in restituirea TVA pentru bunurile cumparate din Romania de turistii straini s-au plins ca nu pot activa pe piata noastra din cauza birocratiei si a legilor romanesti, pe care le considera restrictive.

“Valoarea bunurilor care pot fi scoase din Romania fara plata taxelor vamale este doar 175 euro”, a declarat Martin Stapf, vicepresedinte executiv al firmei suedeze Global Refund.

Desi majoritatea turistilor straini utilizeaza pe scara larga serviciul Tax Free in scopul recuperarii unor sume de bani reprezentand TVA achitata la marfurile achizitionate din alta tara, in urma unei confirmari a organelor vamale din tara respectiva, notiunea le este total necunoscuta romanilor.

Mai mult, operatorii din domeniul serviciilor de restituire a TVA pentru bunurile cumparate in Romania de turistii straini se plang ca nu isi pot desfasura activitatea, pentru ca prevederile legale din domeniu sunt foarte restrictive. Reprezentantii unei firme de profil sustin ca limitarile impuse prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.

528/2004 pentru aprobarea Normelor privind restituirea TVA cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Romania impiedica infiintarea acestui tip de servicii. „Valoarea bunurilor care pot fi scoase din Romania fara plata unor taxe vamale este de 175 de euro. De asemenea, intervalul de rambursare, trei luni, depaseste cerintele europene.

In plus, exista o restrictie unica in lume, pentru ca turistii straini nu pot recupera TVA decat daca parasesc tara prin aeroporturi“, a declarat, ieri, vicepresedintele Global Refund, Martin Stapf.

Directorul Tudor Dinu a afirmat, la randul sau, ca dificultatile includ obligatia magazinelor de a fi autorizate de Ministerul Finantelor pentru ca persoanele nerezidente sa poata beneficia de dreptul de rambursare. De aici si retinerea pe care o au magazinele de a umbla cu hartii, de a obtine autorizatii, spune Dinu.

Din aceasta cauza, numarul magazinelor care au solicitat autorizatie este foarte mic. Potrivit reprezentantilor Global Refund, Romania este singura tara unde se cere autorizatia respectiva. In legislatia romaneasca, se arata ca TVA se poate recupera de la administratiile financiare in valoare de minim 50 de milioane de lei si numai la trei luni dupa depunerea documentelor de restituire.

Acest aspect il nemultumeste pe Dinu, intrucat „inseamna mult, in conditiile in care in Romania exista o anumita rata a inflatiei“. De asemenea, legislatia prevede ca nerezidentii nu pot parasi Romania cu sume in numerar ce depasesc 500.000 de lei.

Intrucat rambursarile de TVA sunt efectuate in lei, dupa trecerea de controlul vamal, turistii sunt obligati ca, in timpul ramas pana la decolarea avioanelor, sa efectueze schimbul valutar.