Intr-o lume in care lupta impotriva drogurilor si a violentei acapareaza intreaga atentie a autoritatilor, oficialii portughezi au descoperit o solutie inovatoare pentru pastrarea ordinii pe perioada Campionatului European.

Aflati in centrul atentiei, fanii englezi, al caror renume cu insertii huliganice determina concentrare maxima in randul politistilor, vor deveni, cel mai probabil, porumbeii pacii. Si aceasta pentru ca, in locul consumarii alcoolului generator de scandaluri, britanicii vor putea face propaganda incurajarii pasnice, in tandem cu „prietenii” lor, adversarii.

Bineinteles, toate acestea in urma unei portii sanatoase de cannabis. Legalizarea ad-hoc a consumului de droguri este considerata o masura viabila, imbietoare la calm. „Daca oamenii provoaca un scandal in urma consumului de droguri, Politia va interveni.

Daca acest lucru nu se intampla, ce rost are ca insisi politistii sa faca o asa tevatura?”, a fost incadrarea „juridica” a masurii de preintampinare a eventualelor scandaluri, facuta de un purtator de cuvant al Politiei din Lisabona. Decizia Politiei de a inchide ochii vigilenti in fata fumului de cannabis este privita cu incantare de Alianta pentru Legalizarea Cannabisului.

„Daca oamenii beau alcool, isi pierd controlul. Daca fumeaza cannabis, nu se intampla acest lucru”, a declarat un reprezentant al acestei aliante. Pentru ca decizia autoritatilor sa fie bine implementata in constiinta fanilor turbulenti, englezii au fost asigurati ca nu vor fi arestati si nici nu le vor fi confiscate drogurile.

In schimb, aceiasi fani vor fi opriti sa intre in stadioane in cazul in care se afla in stare de ebrietate. Si numai impresia celor 600 de politisti care-i vor supraveghea, astazi, pentru primul meci, va fi suficienta, in aceasta situatie suporterii urmand sa fie testati cu alcoolmetrul.

Una peste alta, legalizarea tacita a consumului de droguri in scopruri „nobile” a fost implementata si la precedentul turneu final din Belgia si Olanda.