Dupa razboiul palincii, iata ca se profileaza si unul al brinzei. Slovacia intentioneaza sa impuna in UE aceasta denumire ca pe o indicatie geografica proprie. Aceasta ar insemna ca numai slovacii ar putea comercializa brinza pe teritoriul Uniunii Europene, sub aceasta denumire. Oficialii romani au de gind, insa, sa protesteze la forul comunitar.

Indicatia geografica reprezinta acel cuvint care indica sau sugereaza o zona geografica si care arata, de asemenea, faptul ca produsele provenite din acea zona au caracteristici deosebite. Pina acum, citeva tari au impus denumirea de brinza ca indicatie geografica, dar in combinatie cu alte cuvinte.

Slovenia a impus de exemplu ''brinza lipovska'', Franta ''brinza de cantal'', ''Rockford'' si ''Boffond''. Acum Slovacia intentioneaza sa impuna cuvintul brinza ca indicatie geografica.

Din momentul in care Slovacia va face o solicitare de acest gen Uniunii Europene, toate celelalte tari membre sau candidate vor avea un termen de sase luni pentru a face contestatii.

Expertii spun ca Slovacia nu are sanse sa obtina exclusivitatea denumirii de ''brinza'' ca indicatie geografica. Pentru ca produsul cu aceasta denumire este comun cel putin pentru inca doua tari: Romania si Bulgaria.