In Piata Rosie si la Kremlin a fost sarbatorita Ziua Rusiei. Aceasta data a fost aleasa in 1994 de fostul presedinte Boris Eltin, pentru a marca ziua de 12 iunie 1990. In acel moment istoric, deputatii sovietici au declarat Rusia republica independenta in cadrul fostei Uniuni Sovietice. Peste numai un an, fostul URSS se destrama definitiv.

Steagurile au fluturat in vantul usor care a adiat peste Piata Rosie, in timp ce doua blazoane cu simbolul Rusiei au dominat locul desfasurarii evenimentului. Ziua Rusiei a fost marcata de parade militare, dar si de dansuri traditioanle. La eveniment, soldatii au defilat imbracati in costume din diverse perioade ale Imperiului Rus - din epoca lui Petru cel Mare pana in prezent.

Publicul a urmarit o adevarata desfasurare de forte: sute de tineri cu bannere albe, rosii si albastre au format in piata doua imense drapele. Cele 89 de regiuni ale Rusiei au fost reprezentate de dansatori care au prezentat traditiile folclorice din zonele lor. Intreaga parada s-a desfasurat sub privirile presedintelui Vladimir Putin.

In discursul sau, liderul de la Kremlin a insistat asupra dorintei de a face ca Rusia sa se dezvolte si sa redevina una dintre cele mai mari si mai influente puteri mondiale. In zona Kremlinuluiu si a Pietei Rosii au fost luate masuri speciale de securitate, pentru a evita orice incident.