Un savant german afirma ca a descoperit vestigiile legendarei Atlantida, gratie unor fotografii realizate prin satelit in sudul Spaniei, unde exista o serie de structuri care coincid cu descrierile facute de filozoful grec Platon, cel care a relatat primul despre fabuloasa civilizatie pierduta, relateaza BBC, citind un articol publicat in revista “Antiquity”.

Potrivit cercetatorului Rainer Kuehne, de la Universitatea Wuppertal din Germania, cuvintul “insula” pe care Platon l-a folosit in legatura cu Atlantida s-ar putea referi la coasta sudica a Spaniei, care a fost distrusa de niste inundatii catastrofale produse intre anii 800 si 500 i.Hr.

Imaginile luate cu ajutorul satelitului in zona mlastinoasa cunoscuta sub numele Marisma de Hinojos, in apropierea orasului Cadiz, pun in evidenta doua structuri rectangulare si resturile unor structuri circulare concentrice care le-ar fi inconjurat.

“Platon vorbea de o insula cu diametrul de cinci stadii (925 metri) care era inconjurata de mai multe structuri circulare - inele concentrice -, unele de pamint si altele de apa”, a explicat cercetatorul. “Pe imagini se vad cercurile concentrice asa cum le-a descris Platon”, a subliniat Kuehne.

In opinia cercetatorului german, structurile rectangulare ar putea fi ruinele unui templu de “argint” dedicat zeului marii, Poseidon, si ale unui templu de “aur” inchinat lui Cleito si Poseidon, descrise de Platon.

Dimensiunile “insulei” si ale cercurilor sale din fotografii sint ceva mai mari decit cele descrise de Platon, fapt ce ar putea avea doua explicatii. In primul rind, afirma Kuehne, s-ar putea ca Platon sa fi subestimat marimea Atlantidei. In al doilea rind, este posibil ca vechea unitate de masura mentionata de Platon sa fi fost cu 20a mai mare decit se credea in mod traditional.

Daca a doua explicatie este adevarata, atunci una dintre structurile rectangulare ale “insulei” are exact aceleasi dimensiuni ca Templul lui Poseidon de care vorbeste Platon.

Oamenii marii

Primul care a descoperit aceste structuri a fost Werner Wickboldt, un cercetator pasionat de misterul Atlantidei, care a studiat nenumarate fotografii ale zonei mediteraneene, in cautarea ramasitelor orasului descris de Platon.

“Acesta este singurul loc care corespunde relatarilor”, a spus Wickboldt, potrivit caruia grecii ar confundat un cuvint egiptean care insemna “coasta” cu unul care insemna “insula”, cind au transmis generatiilor urmatoare povestea Atlantidei.

In dialogurile sale, Platon afirma ca Atlantida avea o cimpie. Potrivit lui Kuehne, ar putea fi vorba de cimpia care, in prezent, se intinde de la coasta sudica a Spaniei pina spre orasul Sevilla, iar muntii inalti descrisi de filozof ar putea fi Sierra Morena sau Sierra Nevada.

Un alt argument ar fi acela ca, dupa cum scria Platon, Atlantida avea zacaminte bogate de minereu de cupru si alte metale, iar in minele din Sierra Morena, cuprul se gaseste din abundenta.

In ceea ce priveste razboiul dintre locuitorii Atlantidei si populatia din estul Mediteranei, descris de Platon, cercetatorul german este de parere ca acesta seamana cu relatarile privind atacurile din secolul al 12-lea i.Hr. asupra Egiptului, Ciprului si Levantului comise de niste misteriosi “oameni ai marii”.

Este posibil, spune Kuehne, ca “oamenii marii” sa fi fost de fapt locuitorii Atlantidei. Daca aceasta datare este exacta, civilizatia Atlantidei ar fi putut fi de fapt una si aceeasi cu cultura Tartessos, care exista in Epoca Fierului in sudul Spaniei, ipoteza lansata inca de la inceputul secolului 20.

Pentru a-si dovedi teoriile, Kuehne spera sa demareze un proiect de excavari in zona respectiva, plan care insa s-ar putea lovi de o serie de obstacole birocratice, aria facind parte din parcul national Donana.