Portugalia nu vrea si nu poate sa uite ca acum mai bine de 500 de ani a fost una dintre cele mai mari forte ale lumii. Si cu fiecare prilej posibil o arata.

Aseara, la Porto, pe impunatorul stadion "Do Dragao", 900 de tineri au tinut sa reaminteasca omenirii ca de aici, din Lusitania, au plecat si Vasco da Gama, si Henry Navigatorul si Fernando Magellan spre "lumile cele departate", din Brazilia in Azore si din India in Angola. Pe coloana sonora asigurata de Renato Junior emotia si istoria s-au impletit cu fotbalul.

Totul a durat fix 9 minute. 9 minute in care albastrul cerului si al marii, care domina peisajul aici la malul Atlanticului, culorile reprezentative ale celor 16 participante la turneu si combinata galben-oranj, marca inregistrata a acestor Europene, au creat o betie de culori impresionanta la care au participat si spectatorii, dotati de organizatori cu paiete azurii.

Acum cinci secole, cuceritorii marilor aduceau la ei acasa aurul, cafeaua si toate mirodeniile pamintului. Astazi, Figo, Rui Costa sau Maniche au strins in Portugalia tot ce e mai bun in fotbalul mondial.

--------------------------------------------------------------------------------

O mina de greci

Din cele 50.000 de locuri de pe Dragao, doar vreo 2.000 au fost ocupate de suporteri eleni. Echipati in albastru si tinind pe umeri aproape fiecare drapelul national, grecii au izbutit deseori sa acopere cu celebrul "Hellas" glasurile celor 48.000 de portughezi.

4 euro esarfa

Pe toate iesirile din autostrada care trece exact pe linga stadion, mici comercianti ofereau spre vinzare esarfe ros-verzi pe care era inscris numele Portugal. In timpul intonarii imnului, toti suporterii au tinut deasupra capului aceste materiale promotionale. Daca inmultiti numarul fanilor, aproximativ 50.

000, cu valoarea unei esarfe, 4 euro, veti constata ca o data cu primul meci investitia in fotbal incepe sa rodeasca.

Spectacol si in afara

De jur-imprejurul ovalului de beton din Porto, spectacolul a fost intretinut de animatori. Fete mascate, chipuri vopsite, baieti pe papainoage au fost promotorii showului total ce a urmat.

Vinatoare de teroristi

Alarma la Porto, vineri seara. Politia a interpelat 15 persoane de origine araba, fiind banuite de a avea legaturi cu o celula terorista. Opt au fost eliberate ulterior, celelalte, intrate ilegal in tara, fiind deferite justitiei. Operatiunea fortelor de ordine, in curs de mai multe saptamini, viza un membru al retelei Al Qaeda.

Acesta ar fi parasit Olanda cu destinatia Portugalia, conform serviciilor de informatii batave.