Candidatul PSD la Primaria municipiului Cluj-Napoca, Ioan Rus, a demisionat,duminica, din functiile de ministru de stat si ministru al Administratiei si Internelor, motivand ca vrea sa se concentreze asupra campaniei pentru turul al doilea al alegerilor locale.

In cererea de demisie adresata premierului Adrian Nastase, Rus spune ca a luat aceasta decizie pentru a inlatura temerile celor care l-au votat in primul tur de scrutin ca s-ar putea intoarce vreodata la Bucuresti dupa ce va ajunge primar.

Premierul si presedintele PSD, Adrian Nastase, i-a acceptat demisia, a confirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe. Rus a declarat, duminica, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca a vrut, prin acest gest, sa le dea un mesaj clar clujenilor, ca va ramana acasa.

Secretarul general al PSD, Dan Matei Agathon, a precizat ca varianta de inlocuire a ministrului Rus in Guvern va fi discutata azi in sedinta forului de conducere a partidului, dupa care propunerea va fi prezentata de premier presedintelui Ion Iliescu.

O varianta de inlocuitor pentru Rus ar putea fi actualul ministru delegat pentru Administratia publica locala, Gabriel Oprea, dar secretarul general al PSD a infirmat aceasta ipoteza spunand ca este „mult prea devreme sa se prezinte scenarii“.

Forma scrisa a demisiei lui Ioan Rus a fost prezentata mass-media insotita de o explicatie de trei pagini, in care se regasesc motivele renuntarii la calitatea de membru al Guvernului.

Cotidianul - 14 iunie 2004

Liderii Aliantei PNL-PD Theodor Stolojan si Traian Basescu considera ca demisia lui Ioan Rus din guvern este un joc de imagine pentru "a-si salva" campania electorala de la Cluj, iar Actiunea Populara califica aceasta demisie drept un gest demagogic, determinat de interesul personal si de partid.

Mediafax