In Germania si Franta, sectiile de votare s-au deschis la ora locala 08.00 (09.00, ora Romaniei), urmate de cele din Italia, aflata in cea de-a doua zi a scrutinului. Alegatorii din Marea Britanie au votat inca de joi, in deschiderea maratonului electoral european, o data cu cei din Olanda. Irlanda, Cehia, Letonia si Malta au organizat alegerile sambata.

Cele mai multe mandate in cadrul PE revin Germaniei (99 de deputati), urmata de Franta, Marea Britanie si Italia (cate 78 de deputati). Conservatorii din Partidul Popular European (PPE) sunt favoriti, avand sanse sa pastreze cel mai important grup parlamentar. Mobilizarea la vot, in principal in statele care au aderat la Uniune la 1 mai, reprezinta principala miza a alegerilor.

Pana in prezent, scrutinul a fost marcat de apatie, iar meciurile din Campionatul European de fotbal au contribuit la accentuarea acestei tendinte, in special in Franta, a carei echipa nationala a jucat, ieri, impotriva Marii Britanii.

Conform datelor partiale disponibile in tarile unde votul s-a incheiat, partidele aflate la putere au suferit infrangeri masive, fortele antieuropene fiind date drept eventuale castigatoare ale scrutinului.

Viitorul Ungariei, miza acestor alegeri

Ungurii au participat pentru prima data la alegerile parlamentare europene, in urma aderarii tarii, la 1 mai, la Uniunea Europeana, alaturi de alte noua tari din spatiul european. Dupa cum apreciau autoritatile de la Budapesta, ungurii au devenit, astfel, partasi la adoptarea deciziilor europene.

Pentru Ungaria, alegerea Parlamentului European are o mare miza in planul politicii interne, dar si in ceea ce priveste politica comunitara.

In Letonia, dreapta radicala, victorioasa

Conform unui prim-bilant al alegerilor pentru Parlamentul European desfasurate, ieri, in Letonia, dreapta radicala aflata in opozitie a obtinut o victorie masiva, relateaza Agentia Ria Novosti.

Conform unui sondaj efectuat in randul alegatorilor la iesirea de la urne, fiecare al treilea cetatean a acordat votul sau candidatilor din cadrul formatiunii politice "Patria si Libertatea" si Miscarii pentru Independenta Letoniei.

In Cehia, castigator -partidul lui Vaclav Klaus

Fortele de dreapta, de orientare eurosceptica, au obtinut o victorie categorica in fata sustinatorilor Guvernului de centru-stanga in alegerile europene organizate vineri si sambata in Cehia, indica sondajele realizate la iesirea de la urne.

Partidul Democratic Civic (ODS), fondat de actualul presedinte Vaclav Klaus dupa inlaturarea comunismului, a obtinut 30% din voturi, conform sondajului difuzat de televiziunea publica imediat dupa inchiderea sectiilor de votare. Partidul Social-Democrat (CSSD), condus de premierul Vladimir Spidla, a suferit o infrangere categorica, obtinand numai 11% din voturi.

CSSD este devansat si de Partidul Comunist Ceh (KSCM), ostil Uniunii Europene, care a obtinut 17% din voturi. Conform sondajului, rata de participare la vot a fost de numai 27%.

Sinn Fein, in Parlamentul European

In Irlanda, tara care asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, partidul Fianna Fail, al premierului Bertie Ahern, s-a mentinut pe primul loc in urma alegerilor europarlamentare.

Conform sondajelor, Sinn Fein, aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), are sanse sa obtina, pentru prima data, un mandat in Parlamentul European, candidatul sau, Mary Lou MacDonald, fiind favorit in confruntarea cu candidatul laburist Ivana Bacik, relateaza AFP.

In Olanda, care va prelua presedintia UE la 1 iulie, crestin-democratii condusi de Jan Peter Balkenende se confrunta cu un fenomen similar.

Alegerile in Italia, amenintate cu atentate

Alegatorii din Letonia si Malta au inceput, sambata dimineata, sa voteze in primele alegeri pentru Parlamentul European, iar in Italia votul a inceput in cursul dupa-amiezii de ieri, relateaza AFP. Birourile de votare din Cehia s-au redeschis sambata dimineata, dupa o prima zi de vot caracterizata printr-o participare scazuta.

In Italia, unde circa 50 milioane de alegatori au fost asteptati la urne, atat sambata, cat si ieri, alegerile europene s-au desfasurat in paralel cu un scrutin regional. In noaptea de vineri spre sambata, a fost inregistrata o explozie in fata unui sediu din Sardinia al partidului Forza Italia, partidul premierului Silvio Berlusconi.