Compania de navigatie Petromin Constanta, la care statul detine 70% din actiuni a fost scoasa la privatizare luna trecuta insa depunerea si deschiderea ofertelor, anuntata initial pentru 4 iunie, a fost amanata in mod ciudat pentru 21 iunie. Informatii de ultima ora sugereaza faptul ca societatea ar putea fi vanduta pe o suma modica sub pretextul ca ar fi inglodata in datorii.

Insusi presedintele AVAS, Mircea Ursache (foto) a facut o afirmatie in acest sens. Dar Petromin nu are datorii la stat si nici litigii din care ar putea pierde bani, fapt confirmat si de lista datornicilor publicata la sfarsitul primului trimestru din acest an pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.

Mai mult, societatea beneficiaza de lichiditati certe in valoare de aproape 20 de milioane de dolari. Astfel, intr-o luna in conturile Petromin vor intra 1,5 milioane de dolari din vanzarea in instanta a doua nave. Alte 7 milioane de dolari vor reveni Petromin in urma solutionarii unui litigiu cu firma elena Gourdomichalis. De asemenea, compania are de incasat rate de leasing in valoare de 345.

000 de dolari de la Trans Europa Galati, iar de la Ministerul Finantelor are de recuperat TVA in valoare de 500.000 de dolari. La acestea se adauga 2 milioane de dolari - contravaloarea a 51 de apartamente construite. In plus, 8,35 milioane de dolari vor fi incasati in august in urma executarii unei scrisori de garantie bancara.

La sumele prezentate se pot adauga creante incerte de 3 milioane de dolari, reprezentand garantii depuse pentru diverse litigii si/sau sume recuperate.

De prea multe ori, obiective economice valoroase au fost vandute la preturi de nimic, sub pretextul datoriilor. ZIUA va urmari indeaproape procesul privatizarii Petromin, pentru a se convinge ca in aceasta tranzactie se respecta legea si interesele statului.