Polita de asigurare va costa circa doua milioane de lei pentru o Dacie veche si circa

3,4 milioane pentru un autoturism de teren. Sunt \nsa voci care dau ca sigura o polita de asigurare de 1.000 de euro.

De la 1 ianuarie 2007, data preconizata pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, asigurarile RCA si Carte Verde se vor uni, iar noua polita va costa cu aproximativ 50-60% mai mult decat \n prezent, spun unele surse din piata asigurarilor.

Asta \n cazul \n care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu va majora anterior politele, asa cum a facut-o \n ultimii 2 ani, marind prima de asigurare cu aproximativ 30%. Acum, pentru o Dacie veche, care se \ncadreaza \n categoria masinilor cu capacitate \ntre 1.200 si 1.400 cmc, polita este de 1.280.000 de lei si va creste \n 2007 pana la aproximativ doua milioane.

Cei care au \n garaj jeepuri vor plati pentru asigurarea obligatorie o prima de peste 3.400.000 de lei, fata de 2.140.000 de lei cat este \n prezent. Cresterea este determinata atat de alinierea la politicile de pret din UE, dar si de majorarea limitelor admise la despagubirile datorate \n caz de accidente.

De altfel, sunt voci \n piata asigurarilor care vorbesc despre o scumpire si mai mare a politelor de asigurare RCA-Carte Verde \n apropierea datei de aderare. Astfel, Steluta Racolta, presedinte al companiei de asigurare Ardaf, spune ca unificarea celor doua polite se va face cu siguranta pana \n 2007, dar nu mai repede de 2006 si va costa aproximativ 1.000 de euro.

Reprezentanta Ardaf apreciaza ca aceste tarife ?tin de nivelul de riscuri si de obligatii pe care societatile de asigurare romanesti vor fi pregatite sa si le asume?. Steluta Racolta atrage atentia ca limitele de despagubire vor creste foarte mult, \n acord cu sumele vehiculate pentru o polita de raspundere civila din Uniune.

箠prezent o polita Carte Verde eliberata \n Romania pentru a circula \n strainatate costa aproximativ 60 de dolari.

CSA: O cifra exacta este prematura

?O cifra exacta a costului unei polite sau un procent exact de scumpire a politelor RCA la data aderarii ar fi premature \n acest moment?, spune CSA. Motivul: limita de despagubire nu este singurul indicator luat \n calcul la fundamentarea primei de asigurare. Mai conteaza si cat de severe au fost accidentele si daunele provocate, rata inflatiei etc.

De asemenea, se va introduce si sistemul ?bonus-malus? pentru aceasta asigurare, ceea ce va ieftini polita pentru cei cu putine accidente provocate, scumpind-o \n schimb pentru cei cu un cazier rutier \ncarcat.

70% dintre soferi trebuie sa se reasigure

La sfarsitul lui iunie, numai un sfert dintre masinile ce circula Romania vor avea asigurare RCA. Asta pentru ca aproape 70 la suta dintre politele de raspundere civila auto au fost \ncheiate pe jumatate de an si vor expira de la 1 iulie.

Din studiile efectuate pe piata asigurarilor din Romania reiese ca soferii din tara noastra prefera heierea de asigurari numai pentru sase luni pentru a putea participa la cat mai multe tombole organizate de companiile de asigurare.

箠plus, romanii opteaza sa semneze polite RCA valabile numai pentru o jumatate de an pentru ca nu au nici un fel de avantaje cazul care cumpara, inte de eperea anului, o asigurare valabila 12 luni. Aceasta este de doua ori mai scumpa si nu se mai face nici un fel de discount.

Potentialele beneficii apar cazul care asiguratul opteaza pentru asigurari valabile numai pe o perioada de jumatate de an, pentru ca va trebui sa o re\nnoiasca si, astfel, poate participa de doua ori la tombola societatii de asigurare.