Constituirea consiliilor judetene scoate la iveala o realitate de neconceput pana acum cateva zile. Liderii locali ai PRM nu mai tin cont de deciziile centrului, de recomandarile publice ale lui C.V. Tudor si actioneaza conform propriilor interese. Interese care nu au nici o legatura cu partidul sau cu activitatea filialelor pe care le conduc.

Un exemplu sugestiv il reprezinta ceea ce se intampla in aceste zile la Botosani.

La mijlocul saptamanii trecute, PRM Botosani anunta public sustinerea candidatului PNL in turul doi si acordarea sprijinului pentru PNL-PD-PUR pentru obtinerea majoritatii in consiliul judetean. Ieri dimineata, surpriza mare.

In presa locala, a aparut pe prima pagina un comunicat semnat de Dorin Ciustea, presedintele Organizatiei PRM Botosani, in care se spune ca, „in urma acordului national PRM-PSD, sustinatorii PRM sunt rugati sa voteze candidatul PSD la primarie, iar consilierii judeteni ai PRM vor colabora cu PSD in consiliul judetean“. Acest comunicat a tulburat apele in filiala.

Jumatate dintre peremistii locali nu vor colaborare cu PSD. Ciustea i-a amenintat pe recalcitranti cu demiterea din partid, dar sustine - fara sa arate cuiva documentul - ca se afla in posesia unei circulare semnate de Vadim prin care este anuntata alinierea obligatorie la protocolul cu PSD.

In replica, peremistii anti-PSD au cerut sa vada documentul sau, in lipsa lui, au cerut demisia lui Ciustea. Contactat de Cotidianul, deputatul PRM Nicu Vasilescu, unul dintre sefii de campanie electorala a partidului, ne-a facut urmatoarele precizari: „Nu exista nici un protocol sau vreun acord la nivel national cu PSD si cu nici un alt partid politic.

Doua sunt directivele centrului: libertate de actiune filialelor locale, nu si in colaborari cu baronii corupti. Dupa ce se analizeaza situatia de pe teren, filialele locale anunta centrul ce au hotarat. Repet, nu centrul trimite directive. Consider ca exprimarea dlui Ciustea este nefericita. Vom lua legatura cu Botosaniul si vom verifica despre ce este vorba“.

Pe teren, situatia de la Botosani se prezinta astfel la ora actuala: Consiliul judetean este impartit in doua tabere. Pe de o parte, 14 consilieri PSD, iar, pe de alta parte, 14 consilieri PNL-PD-PUR. Decizia va apartine celor cinci consilieri PRM. Doi dintre ei opteaza pentru „aripa“ Opozitiei, unul este indecis, iar doi sunt pro-PSD.

(De altfel, luni dimineata, in periplul sau prin Botosani, presedintele PNL, Theodor Stolojan, a fost insotit si de mai multi fruntasi locali ai PRM.) Acestia il acuza pe presedintele Organizatiei PRM Botosani ca „a vandut PSD partidul pe nimic“.

„PSD nu da nimic PRM, in schimb, in cadrul negocierilor cu liberalii, acestia ne-au oferit vicepresedintia Consiliului judetean si, in cazul preluarii primariei, unele posturi in aceasta institutie“, ne-a declarat unul dintre liderii locali ai PRM, care asteapta „interventia energica a lui Vadim“.

Situatii similare celei de la Botosani se inregistreaza in alte sapte-opt judete unde PSD nu a obtinut intaietatea in consiliile judetene.