Inlocuitorul lui Ioan Rus la conducerea Ministerului de Interne va fi decis de seful statului, Ion Iliescu, si de seful Guvernului, Adrian Nastase. In mod obisnuit, atunci cand are loc inlocuirea unui ministru, membrilor conducerii centrale a PSD li se aduc la cunostinta macar propunerile de inlocuire, ei urmand sa isi dea acordul.

Acum, acestia nu au fost informati care sunt „variantele de lucru“, pentru ca numele noului ministru de Interne va fi stabilit de Adrian Nastase si Ion Iliescu.

Dupa sedinta Delegatiei Permanente a PSD, purtatorul de cuvant al partidului, Titus Corlatean, a subliniat in nenumarate randuri ca nu a fost adus in discutia membrilor conducerii PSD nici un posibil nume al succesorului lui Ioan Rus.

Corlatean a recunoscut ca Adrian Nastase a fost mandatat de Delegatia Permanenta „sa identifice cea mai buna solutie pentru acest post“, precizand ca numele noului ministru al Administratiei si Internelor va fi stabilit cel tarziu marti, dupa consultarile ce vor avea loc intre premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu.

La bursa zvonurilor depre posibilul inlocuitor al lui Rus au fost vehiculate numele lui Gabriel Oprea, Ioan Talpes, Toma Zaharia, Octav Cozmanca si chiar al ministrului Justitiei, Cristian Diaconescu. Ministrul delegat pentru Administratia Publica, Gabriel Oprea, a negat ipoteza ca numele sau ar fi fost invocat in calitate de varianta de inlocuire la varful Ministerului de Interne.

Ministrul de stat Ioan Talpes a devenit o varianta credibila, dat fiind ca succesorul lui Rus va fi stabilit prin aportul major al presedintelui Iliescu. Acesta urma sa se intalneasca cu premierul fie in seara zilei de ieri, fie in aceasta dimineata.