Raportul prezentat, ieri, de Banca Mondiala privind starea economiei a scos pe tapet demersurile efectuate in ultimii patru ani, care nu sunt destul de imbucuratoare. Printre sectoarele criticate de reprezentantii Bancii Mondiale se numara cel al dezvoltarii regionale si cel industrial, unde s-au alocat, de-a lungul timpului, multi bani, mai ales in intreprinderile nerentabile.

In acest sens, Rosalinda Quintanilla, reprezentantul BM, a declarat: „Ati investit mai mult in industria neprofitabila decat in educatia copiilor vostri“. Acesta este unul dintre domeniile in care tarile din UE investesc din ce in ce mai mult, iar la noi nu este la fel de important pe lista de prioritati ale statului.

Un alt domeniu unde Romania mai mare mult de lucrat este cel agricol, unde, desi „30% din forta de munca lucreaza in acest sector, contributia la PIB a fost de numai 14%“, se arata in raport.

In acest fel, raportul prezinta si unele idei, printre care incheierea privatizarii fermelor si terenurilor aflate in proprietatea statului, consolidarea fermelor mici astfel incat sa atraga cat mai multi investitori si sa aiba o productivitate cat mai ridicata.

Pe langa acestea, ar trebui ca statul roman sa treaca la politici de crestere a eficientei, nu de sprijinire a pretului si de subventionare a exporturilor, care s-au dovedit a fi un esec, mai este mentionat in raport.

In alta ordine de idei, reprezentantii BM cred ca este nevoie de o mai mare flexibilitate a pietei muncii, care sa reduca dezechilibrul dintre diversele sectoare sub aspectul ocuparii si sa mareasca competitivitatea, reducand in acet fel riscurile cu care se va confrunta sustenabilitatea cresterii economice pe masura ce concurenta pe pietele UE si globala devine tot mai accentuata.

Nici domeniul financiar nu se afla intr-o situatie roz, arata raportul, deoarece, cu toate ca Romania a facut progrese in modificarea si consolidarea fiscalitatii, riscurile fiscale se mentin. Pe de alta parte, stabilizarea macroeconomica si realizarile de pana acum sunt insotite de riscuri si vulnerabilitati. Riscurile sunt in primul rand fiscale, datorate neplatii si acumularii de arierate.

O alta problema a Romaniei este reprezentata de asigurarile sociale, de fondul de pensii si mediul inconjurator. Reprezentantii BM sunt de parere ca trebuie mult lucrat la implementarea agendei de reforma institutionala, cu toate ca primii pasi in domeniul judiciar si in administratia publica au fost de bun augur.