Un grup de ecologisti romani, care incearca sa salveze ursul brun din Muntii Carpati de la extinctia cauzata de vinatorile masive, a acuzat autoritatile de la Bucuresti ca utilizeaza impotriva lor tactici de hartuire de tip securist, relateaza publicatia “Sunday Herald”.

Campania lansata de acest grup a determinat mai multe personalitati europene cu preocupari ecologiste sa-i scrie premierului Adrian Nastase pentru a-si exprima “o serioasa ingrijorare in legatura cu soarta ursului brun, care este amenintat de expansiunea turismului cinegetic in Romania”.

Dupa ce guvernul a anuntat ca va permite vinarea a 300 de ursi, Laszlo Szeley-Szabo, presedintele Fundatiei Aves, a inaintat premierului un raport care contesta cifra oficiala - de 6.300 de exemplare -, argumentind ca totalul este de numai 2.500.

Raspunsul: “Telefoanele ne-au fost interceptate, scrisorile ne-au fost deschise la abur, site-ul de Internet este spart cu regularitate, activistii nostri sint amenintati cu moartea prin telefoane anonime, iar eu sint chemat frecvent la politie pentru declaratii”.

Szeley-Szabo precizeaza: “Actiunile Aves pentru protejarea ursilor au iritat Guvernul, care este furios in mod special fiindca am indraznit sa ne adresam comisarului Verheugen si Parlamentului European. Verheugen ne-a asigurat ca va chestiona autoritatile romane in legatura cu aceasta problema”, precizeaza liderul fundatiei.