Absenta lui Corneliu Vadim Tudor din campania electorala ar fi parte a unui proiect spectaculos care se deruleaza in laboratoarele puterii, sustin surse bine informate. Proiectul vizeaza transformarea PRM intr-un partid democratic, sub numele de Partidul Poporului, care in engleza se traduce People's Party, denumire sub care sunt cunoscuti popularii europeni.

Astfel, ar deveni posibila afilierea formatiunii la Partidul Popular European (European People's Party), cel mai important din Parlamentul de la Strasbourg. Sursele noastre nu au putut preciza care va fi exact rolul lui Vadim, insa sustin ca se ia in calcul chiar si acordarea unei "despagubiri" substantiale cu multe zerouri in coada daca va fi nevoie ca liderul PRM sa faca pasul inapoi.

Vadim este la curent cu ce se pune la cale deoarece vineri, in conferinta de presa a partidului, a declarat: "Eu am creat partidul acesta si la nevoie il pot si desfiinta. Daca nu se intelege ca trebuie sa aplicam o doctrina onoranta pentru o noua Romanie intr-o Europa unita, ori ies eu din politica, ori desfiintez partidul si fac un alt partid cu o mana de idealisti".

Scopul acestei miscari senzationale, daca va reusi, este crearea unei alternative crestin-democrate, ceruta insistent de la Bruxelles, dar care ar putea fi controlata de PSD. Una dintre criticile aduse mediului politic de la Bucuresti este dezechilibrul prea mare in favoarea social-democratilor. (Roland Catalin PENA)

Proiectul care se pune la cale este prefatat de foarte multe semnale, care tradeaza complicitatea trainica dintre PSD si PRM. Inca de cand a castigat puterea, la finele anului 2000, actualul partid de guvernamant s-a angajat intr-un joc dublu fata de fostii colegi de opozitie - peremistii. I-a anatemizat in fata opiniei publice, dar a colaborat fructuos cu ei, pe la spate.

"Corneliu Vadim Tudor are un defect de neuroni", spunea Adrian Nastase, de forma, in urma cu patru ani, dupa victoria PDSR in alegeri. Era doar aparenta unei respingeri.

Sugativa de peremisti

Dupa cateva luni, PDSR s-a metamorfozat in PSD. In conducerea tanarului si ambitiosului partid era primit, in primavara lui 2001, cu bratele deschise, un fugitiv peremist. Dorin Lazar Maior a fost ales in Biroul Executiv Central al PSD, la congresul de fuziune PDSR-PSDR. Semnalul racolarilor a fost dat. Tot mai multi lideri peremisti, numerosi parlamentari, au inceput sa migreze spre PSD.

In scurt timp s-a infaptuit si majoritatea parlamentara de care avea nevoie partidul lui Nastase, in Legislativ, pentru a adopta legi pe banda rulanta. In aceste conditii, formatiunea lui Vadim era libera sa faca "opozitie", pentru ca oricum nu mai conta la numaratoarea voturilor. In plus, departe de camerele de luat vederi, in comisii, peremistii si pesedistii votau cot la cot.

"Un PRM mai mare"

Spunea analistul Dan Pavel, in 2001, ca PSD este, de fapt, "un PRM mai mare". Iar Varujan Vosganian, pe atunci presedintele al UFD, avertiza transant: "PSD a mostenit sistemul comunist, iar PRM Securitatea". Daca cei doi au avut sau nu dreptate ne putem da seama dupa cum au tratat partidele citate Legea accesului la dosarele Securitatii si aplicarea acesteia.

In Parlament, PRM ataca Legea Ticu, cerand abrogarea ei, in timp ce partidul de guvernamant se facea ca o apara. Nu a durat mult timp si PSD si-a dat arama pe fata, prin Adrian Nastase - "cei care ling dosare" - Ion Predescu - "rasculativii din CNSAS" si Ion Stan, autorul unui proiect de anihilare a deconspirarii fostei politii politice.

Cum a antrenat SPP teroristi in '95

Tot in 2001, dupa nenorocirea de la 11 septembrie, pe Vadim l-a luat gura pe dinainte in chestiunea terorismului international, acesta afirmand ca, in 1995, SPP ar fi antrenat luptatori ai gruparii teroriste Hamas. Era o afirmatie grava, care trebuia ori probata, ori condamnata.

Liberalii au cerut ridicarea imunitatii senatorului PRM, solicitand Guvernului sa ia toate masurile pentru blocarea extremismului politic in Romania. A inceput un mare scandal. Dupa dezbateri care au durat luni de zile, din cauza manifestatilor fatise pro-Vadim a unor lideri PSD, imunitatea presedintelui PRM a fost, in sfarsit, ridicata.

S-a mai intamplat ceva de atunci? A fost Vadim condamnat? S-a dovedit ca el a avut dreptate? Nu stim.

Interdictie la Cotroceni

Interesante sunt, in aceeasi perioada, raporturile PRM cu Presedintia. La un moment dat, Vadim a primit, tot de forma, interdictie la Cotroceni. A fost primit mai apoi, de dragul asigurarii "consensului national". Doar PRM ocupa un sfert din scaunele Parlamentului, ceea ce echivaleaza, in limbajul analistilor politici, cu un mare potential de santaj.

In urmatoarea perioada, sefului statului i s-a cerut scoaterea PRM in afara legii, aducandu-se destule argumente legate de comportamentul antidemocratic al acestei formatiuni. Raspunsul? Vadim s-a lasat supus, incepand cu ultimele luni ale anului 2003, unor ample operatii de schimbare a imaginii. Tolerant, filosemit, european - sunt cateva dintre atributele ce i-au fost implantate rapid.

In faza "post-operatorie", au urmat vizite la Auschwitz - jelirea Holocaustului - si Roma - pentru cartea de vizita a unui lider european.

"PSD l-a scos din nou de la naftalina pe Tribun"

Opozitia, care a mirosit mai demult parteneriatul Putere - PRM a exclamat: "PSD l-a scos din nou de la naftalina pe Tribun si l-a readus in atentia opiniei publice. In realitate nici Iliescu, nici PSD nu s-au pronuntat niciodata ferm impotriva extremismului practicat de PRM".

Era o declaratie facuta in decembrie 2003, de liberalii care avertizau asupra existentei unei intelegeri PRM-PSD pentru apropiatele alegeri. Presa a preluat afirmatia si s-a ales cu amenintari din partea partidului de guvernamant. PSD a cerut publicatiilor scuze publice si le-a somat cu tribunalul.

Jocul consultantilor israelieni

"Eyal Arad, celebrul consultant politic angajat de Vadim, desi in aparenta ii da senzatia lui Vadim ca il ajuta foarte mult sa-si schimbe discursul politic, eu cred ca el nu este decat un apendice al PSD.

Aici il includ si pe Ion Iliescu in coasta lui Vadim Tudor, in asa fel incat sa reuseasca un dublu scop: primul - de a-l sfatui pe Corneliu Vadim Tudor sa includa pe listele electorale la locale si generale foarte multi oameni fideli de fapt PSD sau lui Ion Iliescu pe care, dupa alegeri, sa ii poata translata inapoi la PSD pentru a ingrosa scorul electoral, daca nu sa ramana ca un fel de linie

avansata a PSD in randurile PRM. Al doilea scop pe care Eyal Arad il are este sa aiba grija ca Vadim Tudor sa-si respectabilizeze cat de cat imaginea publica, in asa fel incat in caz de avarie sa nu fie o atat de mare problema pentru PSD decizia de a guverna cu PRM, la finalul anului 2004", spunea un fost lider PSD, intr-un interviu acordat recent ziarului nostru.

PSD, iarasi, frate cu PRM pentru baronii locali

Observam in aceste zile ca PSD bate palma tot mai des cu PRM, in teritoriu, pentru a obtine sefia consiliilor judetene si locale - clostile cu puii de aur. Calificarile gen PRM - partid extremist - venite dinspre PSD sunt trecute cu vederea.