Presedintele german si-a linistit compatriotii cu putin timp inainte de a parasi fotoliul prezidential spunind ca germanii nu au motive sa fie atit de ingrijorati in privinta situatiei economice actuale, relateaza „Deutsche Welle“.

„Ca nivel de trai, Germania nu se afla in urma Bulgariei sau a Romaniei“, arata Johannes Rau, in una din ultimele sale declaratii acordate agentiei de presa DPA, in calitate de presedinte al Republicii Federale.

„Germania este inca cel mai mare exportator la nivel mondial, are un bilant pozitiv la capitolul inventii si institutele de cercetare sint extrem de atractive pentru investitori straini“, enumera Rau doar citeva din motivele pentru care germanii ar trebui sa priveasca cu mai mult optimism in viitor.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Johannes Rau considera ca reducerile masive de impozite in noile state comunitare nu au voie sa fie sprijinite de cresterea contributiilor de la bugetul statelor cu economii mai puternice. „Pentru a crea o mai buna imagine a Europei in rindul cetatenilor, Parlamentul European trebuie sa devina mult mai activ“, considera Rau.

Nici partidele nu au fost scutite de critica presedintelui Rau care a afirmat ca liderii politici ar trebui sa renunte la intrepretarea rezultatelor alegerilor in contextul national si sa concentreze mai mult pe interesele comunitare.