Viata detinutilor romani, stocata in computere

de Narcis Iordache     Cotidianul
Miercuri, 16 iunie 2004, 0:00


Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, si directorul general al Directiei Generale a Penitenciarelor, Emilian Stanisor, au anuntat, ieri, in mod oficial, implementarea la nivel national a Sistemului de evidenta informatizata a detinutilor din penitenciare, realizat cu sprijinul Uniunii Europene si al firmei Softwin.

Potrivit lui Emilian Stanisor, sistemul, care este deplin functional in 45 de penitenciare din tara, asigura in timp real transferul zilnic de informatii intre toate penitenciarele din Romania, scurtandu-se astfel la cateva minute timpul de obtinere a datelor referitoare la detinuti.

Sistemul beneficiaza de componente capabile sa rezolve atat gestionarea in timp real a tuturor informatiilor despre un detinut, vizand toate condamnarile acestuia, cat si evidenta vizitelor si a drepturilor detinutilor, lucru ce faciliteaza verificarea eventualelor sesizari de incalcare a drepturilor omului.
Sistemul este utilizat la fiecare punct de lucru de personalul juridic, de intretinere si paza, de personalul economic si de cel medical din cadrul Sistemului national de penitenciare. Aplicatia integrata acopera toate aspectele ce tin de evidenta juridica, locativa, medicala si financiara a fiecarui detinut in parte.

Practic, o persoana autorizata poate afla, in doar cateva minute, numele si prenumele detinutului, data si locul nasterii, tipul condamnarii, numarul celulei in care este incarcerat, daca are antecedente penale sau nu, numarul zilelor de munca prestate pe timpul detentiei, drepturile de care trebuie sa se bucure o persoana privata de libertate, dosarele ce trebuie modificate prin schimbarea

statutului juridic al detinutilor.
In ceea ce priveste accesul judecatorilor, al cadrelor Ministerului Administratiei si Internelor sau al angajatilor Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie la sistemul informatizat, Emilian Stanisor a precizat ca acesta se poate face numai in baza semnarii unui protocol de colaborare si a unei fise de confidentialitate intre DGP si institutia ce doreste sa acceseze datele referitoare la

detinuti.
Firma care a realizat acest sistem lucreaza in prezent la o alta aplicatie destinata informatizarii sistemului judiciar, prin care se va realiza repartitia aleatorie prin computer a dosarelor catre completele de judecatori din cadrul instantelor.


128 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi