ANRE analizeaza o eventuala majorare la solicitarea unor companii din sectorul energetic national. Ion Lungu, seful ANRE a reamintit ca autoritatile au convenit, anul trecut, cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International, sa majoreze tarifele la energie cu incepere de la 1 ianuarie 2004, urmind ca o alta posibila majorare sa fie aplicata la jumatatea anului.

Initial, institutiile financiare internationale solicitasera ca pretul la electricitate sa creasca trimestrial.

Potrivit lui Lungu, mai multe societati din sectorul energetic au solicitat nejustificat cresterea preturilor, iar cererile acestora au fost deja respinse. Alte solicitari ar putea fi, totusi, justificate, iar coroborat cu discutiile purtate cu FMI si Banca Mondiala ar putea determina cresterea preturilor de la 1 iulie.

Referitor la o posibila evolutie ascendenta a tarifelor la nivel national, dupa privatizarea primelor doua societati de distributie a electricitatii, Lungu a spus ca trecerea in proprietate a unitatilor nu va avea nici o influenta asupra preturilor finale.

Grupul italian ENEL, aflat in negocieri pentru preluarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea, a convenit cu autoritatile romane o rata de returnare a capitalurilor de 12% pentru primii trei ani post-privatizare si un nivel de 10% pentru urmatorii cinci ani.

Lungu a spus ca acest nivel al ratei de recuperare va antrena o crestere a pretului final cu mai putin de 3% si va acoperi alte costuri care, oricum, trebuiau efectuate.

ANRE va introduce, din 2005, o noua metologie de tarifare. "Vom avea o predictibilitate si o siguranta mai mare a preturilor", a mai spus Lungu.

Seful ANRE a fost prezent la Conferinta Nationala a Energiei - CNE 2004, care reuneste 700 de participanti, reprezentanti ai autoritatii guvernamentale, celor mai importante companii din domeniu, specialisti si experti in energie.