Exista slabiciuni de fond in performantele macroeconomice si de crestere economica ale Romaniei, avertizeaza Banca Mondiala in ultimul sau raport privitor la restructurarea pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Dupa ce evoca, incurajator, mentinerea tendintei de crestere economica, de altfel asemanatoare celorlalte tari din regiune care au aderat sau spera sa adere la Uniunea Europeana, raportul Bancii Mondiale analizeaza, comparativ, problemele economiei romanesti.

Desi cresterea preturilor s-a temperat in intervalul 1999-2003, Romania continua sa functioneze in conditiile unei inflatii care “excede cu mult performantele altor tari din regiune, ale caror rate ale inflatiei au coborit sub 10% inca de la finalul anilor '90”, spune Banca Mondiala.

Romania, a doua tara ca dimensiuni dintre tarile central si est europene, este cea mai saraca, arata nivelul produsului intern brut pe locuitor.

Desi deficitul fiscal nu pare mare in comparatie cu cel inregistrat in tarile vecine, Romania are nevoie de ajustari viitoare si de o politica stricta a veniturilor, cu scopul de a mentine reducerea graduala a inflatiei si crearea a ceea ce banca numeste “spatiu fiscal pentru investitii prioritare”.

O alta problema a Romaniei este si deficitul de cont curent, care nici el, statistic vorbind, nu pare mare in comparatie cu alte tari.

In timp ce restul tarilor din zona isi pot finanta deficitul de cont curent din investitii straine directe, in Romania, diferenta dintre cita valuta iese din tara prin importuri si cita intra este acoperita partial doar de “capitaluri mobile”, adica de banii romanilor care muncesc in strainatate.

Romania este expusa astfel riscului ca banii sa iasa din tara masiv, lucru care ar putea afecta cresterea economica.

Investitiile straine directe intirzie sa apara, sint sub potentialul Romaniei, si asta reflecta un mediu de afaceri slab, progresul lent al restructurarii si slabiciunea cadrului de politici economice.

Nivelul jos al investitiilor straine, in comparatie cu celelalte tari din zona, plaseaza Romania intr-o pozitie dezavantajoasa in ce priveste posibilitatile ei de dezvoltare. Nivelul robust al schimburilor comerciale demonstreaza, sustine Banca Mondiala, potentialul economiei romanesti.

Analiza Bancii Mondiale da cu tifla strategiei de “reforma graduala” si arata ca a creat dezechilibre, nerezolvind problema saraciei. “Ca rezultat al pozitiilor externe solide, restul tarilor din zona au fost in stare sa mentina o crestere relativ stabila a consumului si o cerere solida la importuri.

In timp ce in Romania argumentele in favoarea unui ritm lent al reformelor, deseori centrat pe nevoia de a proteja consumul populatiei, arata ca aceste cheltuieli sint instabile si se pot reduce deseori”. In aparenta, economia Romaniei a evoluat spre o structura de productie moderna, asemanatoare cu standardele din UE, la fel ca in restul tarilor cu care sintem comparati.

In realitate, se petrec fenomene greu de explicat. In restul tarilor, numarul total al celor care lucreaza in agricultura si in industrie a scazut in favoarea serviciilor cu procente situate intre 1 si 5%.

In Romania, intre 1990 si 2001, numarul celor care lucreaza in agricultura a crescut de la 29% la 41%, in timp ce lucratorii din industrie s-au redus de la 50% din totalul fortei de munca, la 35%. “Implicatiile acestor fenomene nu pot fi intelese”, scriu negru pe alb analistii Bancii Mondiale.

In alte tari, fortele pietei sint relativ libere sa-si aloce resursele pentru a fi folosite eficient. La noi, resursele umane se orienteaza spre sectoare ineficiente. Ca efect, productivitatea muncii nu poate sa creasca viguros, astfel incit sa sustina cresterea standardelor de viata, avertizeaza Banca Mondiala.

Pe termen mediu, bugetul este considerabil expus riscului de piata, pentru ca Romania va fi silita sa chetuiasca mai mult daca ar creste brusc ratele dobinzilor sau daca s-ar intari dolarul. Sistemul de asigurari sociale preseaza asupra bugetului. Banca Mondiala se asteapta la cresterea deficitului sistemului de pensii, care se va adinci fara reforme mai multe.

Cum lipsa de bani este acoperita de la buget, deficitele acestuia si datoria publica vor creste, avertizeaza Banca Mondiala. In ciuda reformelor recente, sistemul de pensii nu este sustenabil. Deocamdata, el nu are datorii fata de pensionari, dar asta numai pentru ca se transfera bani din bugetul de stat pentru a acoperi nevoile urgente.