Prima emisiune de obligatiuni corporative in lei lansata de o banca romaneasca este, incepand de ieri, tranzactionata la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti. "Economia romaneasca are nevoie de finantare puternica si activa.

Sper ca obligatiunile BRD-SocGen vor incita intreprinderile sa solicite acest instrument pentru dezvoltarea activitatii lor", a declarat ieri Patrick Gelin, director general al BRD-SocGen. BRD-SocGen a lansat pe 8 aprilie a.c. prima sa emisiune de obligatiuni corporative, cu o scadenta de trei ani. Emisiunea a fost subscrisa integral dupa numai patru zile.

Valoarea totala a emisiunii a fost de 500 de miliarde de lei, reprezentand o treime din plafonul maxim de 1.500 de miliarde de lei aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor BRD-SocGen la inceputul acestui an. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 25 de milioane de lei, numarul de obligatiuni emise fiind de 20.000.

Intrebat daca intentioneaza sa mai repete aceasta experienta a recurgerii la un imprumut obligatar, Patrick Gelin a spus ca "totul depinde de nevoile de finantare ale bancii, insa nu avem nici un plan in acest sens pe termen scurt". Obligatiunile BRD sunt purtatoare de dobanda incepand cu data de 20 aprilie a.c. Pentru primul cupon dobanda este de 21,28 la suta.