Razvan Dumitrescu, reprezentantul salariatilor in Consiliul de Administratie al Radioului public, a fost sanctionat

Oamenii lui Seuleanu au facut ce au facut si, pina la urma, l-au sanctionat pe Razvan Dumitrescu, jurnalist care denuntase aservirea radioului public. Razvan Dumitrescu a fost hartuit in timpul unei emisiuni in direct, fiind acuzat ca a citit un editorial cu conotatii politice, incalcind Legea electorala. Acuzatia a cazut, dar conducerea radioului i-a gasit un alt nod in papura lui Dumitrescu.

L-a sanctionat pentru ca ar fi “indus in eroare” un ascultator din Franta. Culmea este ca ascultatorul din Franta se declara “stupefiat” de decizia de sanctionare.

Andrei Doicescu, ascultatorul din Franta considerat de oamenii lui Seuleanu victima a “dezinformarii”, ne-a marturisit ca este “stupefiat” ca o discutie din timpul emisiunii de divertisment “Cum ne place” a dus la sanctionarea realizatorului Razvan Dumitrescu.

“A fost o discutie informala, fara afirmatii definitive, in stilul divertisment, si nu in cadrul unei emisiuni politice”, spune Doicescu. “Ma simt profund lezat de aceasta hotarire brutala de a-l penaliza pe Razvan Dumitrescu, un bun profesionist al radioului, care nu a facut nici o greseala profesionala.

Daca exista o vina, ea este cea a subsemnatului, care a uitat ca in Romania unii mai utilizeaza metodele politiei politice ale vechiului regim”.

In emisiunea “Cum ne place” din 5 iunie, Razvan Dumitrescu a citit un eseu publicat in “Romania libera”, intitulat “Tara lor”. In timpul emisiunii, jurnalistul spune ca a fost sunat de mai multe ori de intermediari ai lui Seuleanu, care l-au avertizat ca a citit in emisiune “un articol care incalca legea.

Spuneau ca a dat telefon Seuleanu sa intrebe cine face emisiunea pe Romania International”.

Acuzatia s-a dovedit subtire, pina si purtatorul de cuvint al institutiei a admis ca articolul citit de Dumitrescu nu a incalcat Legea electorala. L-au agatat insa pe incomodul realizator cu altceva.

Suna Andrei Doicescu...

In emisiunea cu pricina a sunat, la un moment dat, Andrei Doicescu, romanul stabilit la Paris. El nu era sigur daca poate merge la vot si a avut un dialog cu realizatorul emisiunii:

Andrei Doicescu: “Pai, daca nu voteaza, noi nu am fost chemati la vot, nu ne-a anuntat nimeni. Eu am buletin de Bucuresti, avind dubla cetatenie, si nu m-a chemat. Am impresia ca nu am voie sa votez. Nu stiu de ce, dar eu nu votez, cu toate ca am buletin de Bucuresti, de sectorul 1”.

Razvan Dumitrescu: “Da, nu, nu pot sa va dau detalii, probabil ca aflati in radiojurnalele noastre...”

Andrei Doicescu: “Pai, da, dar in toate radiojurnalele nu s-a spus de votul de la ambasada, de voturile romanilor din strainatate nu s-a spus nimic. (...) Eu, care stau linga ambasada, as putea sa ma duc pina acolo, dar daca usile sint inchise, ma fac de ris. Adica, nu stiu, nu sintem la curent”.

Razvan Dumitrescu: “Banuiesc ca ambasada e deschisa pentru un vot, nu? Daca intr-adevar se tine...”

In urma acestui dialog, conducerea SRR a decis sanctionarea lui Dumitrescu pentru ca “a comis o eroare jurnalistica vizibila, dind dovada de necunoastere a Legii nr. 67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale si inducind in eroare un ascultator cu care intrase in dialog, dl Doicescu”.

Aceasta pentru ca romanii stabiliti in strainatate nu puteau vota la ambasade.

Reactia sindicatului din SRR

“Sindicatul s-a opus sanctionarii lui Razvan Dumitrescu. Parerea noastra este ca Razvan Dumitrescu este hartuit. Se urmareste inca o sanctiune, ca apoi, conform Codului Muncii, sa-i ceara desfiintarea contractului de munca. Este o persoana incomoda, membru in Consiliul de Administratie si reprezentant al salariatilor.

Din aceasta cauza este persoana cu care dl presedinte intra in conflict zi de zi.

Eu cred ca aceasta sanctiune este una dintre sicanele pe care Razvan Dumitrescu le suporta de mai mult timp. S-a dat o interpretare eronata faptelor, o scoatere din context, special pentru a i se cauta o chichita”, ne-a declarat presedintele Sindicatului Liber din SRR, Andrei Calora. (Emilia Manea, Gelu Trandafir)