Valentin Ciuca ii indeamna pe alegatori sa voteze candidatul PSD la primarie

Directorul Radio Iasi, studio regional al Societatii publice de Radiodifuziune, a lasat deoparte obiectivitatea pe care i-o impune legea, dar si deontologia jurnalistica pentru a-l sustine pe candidatul PSD la Primaria Iasi, Gheorghe Nichita.

Astfel, intr-o “scrisoare deschisa catre ieseni”, Valentin Ciuca semneaza, altaturi de alte personalitati ale orasului, precum creatoarea de moda Irina Schrotter, dr. George Georgescu, seful Clinicii de Cardiologie, ori arbitrul FIFA Toni Helesteanu, un apel prin care ii indeamna pe ieseni sa voteze “un primar puternic si eficient”.

“Noi vom vota duminica viitoare primarul Nichita si sintem mindri de acest lucru. Indemnam pe toti iesenii de buna-credinta sa faca la fel”, se arata in scrisoare. Semnatarii isi motiveaza gestul prin faptul ca “vedem echipe de oameni care muncesc pe strazile Iasiului.

Orasul este mai curat, strazile au gropi mai putine, arborii sint curatati, locurile de joaca reparate primesc copii zimbitori”.

Legea nr. 41/1994, privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, ii interzice insa lui Valentin Ciuca sa transmita astfel de mesaje catre alegatori. “Personalul de specialitate (...

) nu poate face parte din partide sau alte formatiuni politice si nici nu poate promova, prin activitatea pe care o desfasoara, ideile sau programele acestora”, se arata in articolul 13 din lege.

Iar in articolul 11, personalul de specialitate este considerat a fi “personalul care redacteaza, elaboreaza, coordoneaza emisiuni sau programe ori participa direct sau indirect la realizarea lor”.

Valentin Ciuca, pe de alta parte, se prevaleaza de faptul ca nu a semnat scrisoarea in calitate de director al Radio Iasi, ci de critic literar, afirmind, totodata, ca nu este implicat direct in realizarea ori coordonarea de emisiuni.

“Fiecare dintre noi are un statut de angajat, dar eu am semnat ca om de cultura care a vazut ca, in ultimele sase luni (de cind Nichita a devenit primar interimar - n.r.), lucrurile s-au schimbat in Iasi. Daca m-ar fi solicitat domnul Dan Cirlan (candidatul Aliantei PNL-PD - n.r.) as fi facut la fel”, a mentionat Valentin Ciuca.

Directorul a respins faptul ca el sau Radioul si-ar pierde astfel obiectivitatea jurnalistica. “Eu nu sint responsabil de emisiuni. Domnul Nichita nu a beneficiat de nici un minut in plus la Radio Iasi. Eu ii apreciez pe ambii candidati”, a incheiat criticul literar.