Centrul Unional Bucuresti al Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania (USFPR) a decis inceperea, in viitorul apropiat, a unor manifestari de protest daca negocierile cu autoritatile nu le vor oferi satisfactie. Functionarii publici critica instabilitatea functiei publice, favoritismele facute posibile de actualul sistem si salarizarea slaba a angajatilor din domeniu.

O revendicare importanta a celor 14 sindicate din Bucuresti si din tara (reprezentand domeniile de activitate statistica, inspectia muncii, asigurarile de sanatate, Garda Financiara si finantele publice) o reprezinta cea salariala.

La ora actuala, salariul mediu net al unui functionar public este de 5,5 milioane de lei, iar Centrul Unional Bucuresti a declarat ca doreste, pana in 2005, o marire de pana la 13 milioane, urmand ca, in 2007, salariul sa fie de peste 20 de milioane de lei, adica 500 de euro.

De asemenea, sindicatele resping proiectul legii salarizarii initiat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici si cer revenirea la sistemul de salarizare din 2002.

Ei mai solicita transformarea corpului functionarilor publici intr-unul apolitic, modificarea Statutului functionarilor publici in privinta modalitatilor de avansare in cariera, ca si negocierea si incheierea unui acord unic la nivel national privind raporturile de serviciu intre autoritati si functionari, cu prevederi reglementand pregatirea profesionala, conditiile de munca, timpul de lucru etc.

Sebastian Oprescu, vicepresedintele USFPR, a declarat ca „actiunile de protest au fost aprobate in unanimitate de Adunarea generala a USFPR. Daca negocierile nu vor duce la vreun rezultat, saptamana viitoare, vom organiza un miting de protest in Bucuresti, urmand ca, in conditiile legii, sa declansam greva de avertisment si, peste aproximativ doua luni, greva generala“.