Subventiile pentru energia termica livrata populatiei prin sisteme publice centralizate vor fi diminuate anual cu 33%, incepand cu 2005, urmand sa fie eliminate in totalitate in 2007.

In prezent, cel mai mare pret platit de populatie pentru energia termica – pretul national de referinta – este stabilit prin hotarare a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Consiliile locale stabilesc un pret local de referinta, care poate fi mai ridicat decat cel la nivel national.

Societatile producatoare practica tariful cel mai mic dintre cele doua, diferentele fiind subventionate de la bugetul de stat.

Subventionarea energiei termice livrata populatiei prin sistemul centralizat a fost o masura conjuncturala, adoptata in contextul dificultatilor economice si sociale generate de perioada de tranzitie. Din punct de vedere economic, subventiile nu asigura rezolvarea pe termen lung a problemelor si nu stimuleaza modernizarea sistemelor de productie si distributie.

Sumele care vor fi economisite dupa reducerea subventiilor vor fi folosite pentru retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice.

Fondurile vor fi acordate operatorilor producatori si/sau distribuitori de energie termica in sistem centralizat numai in cazuri justificate, pe baza unui studiu de fezabilitate. Familiile si persoanele singure cu venituri reduse din aceste localitati vor fi sprijinite de administratia locala pentru a-si instala sisteme de incalzire alternative.