Aurelian Pavelescu, membru al conducerii PD si vicepresedinte al "Initiativei 2003", a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, "un caz concret de trafic de copii". Pavelescu a derulat povestea minorei Ion Adriana, fiica lui Ion si Niculina, nascuta in 7 iunie 1995, din comuna 1 Decembrie.

In septembrie 2000, copilul a disparut de acasa, parintii anuntand imediat Politia, care o da pe Ion Adriana in urmarire locala si generala. In acceasi zi, a relatat Pavelescu, copilul este gasit in fata unui bloc de langa Sectia 9 Politie din soseaua Pantelimon si este dus la Centrul de plasament "Copii, Speranta Lumii". Imediat a fost declansata procedura de declarare a abandonului.

Paradoxal, in acelasi timp, parintii copilului continuau sa il caute. Primaria Sectorului 2 a explicat reprezentantul PD, a inceput ancheta sociala in cazul minorei, cercetarile desfasurandu-se la o adresa la care familia minorei nu a locuit niciodata. In iunie 2001, Tribunalul Municipiului Bucuresti judeca cererea de abandon pe baza anchetei sociale realizate de Primaria Sectorului 2.

Abandonul este declarat in noiembrie 2001 si, imediat, copilul este infiat de o familie din America, a spus Pavelescu, numele minorei devenind Putney Adriana.

Revocarea urmaririi generale

El a subliniat ca, intre timp, un functionar din Politie a dispus revocarea dispozitiei de urmarire locala si generala si, astfel, copilul a putut fi scos din tara. In tot acest timp, a spus liderul "Initiativei 2003", parintii copilului l-au cautat, au mers la Primaria Sectorului 2 si au incercat sa viziteze centrele de plasament, dar fara succes.

In dosarul copilului se mentioneaza, insa, ca pe timpul sederii la Centrul de plasament, minora nu a fost vizitata de nimeni. De asemenea, s-a invocat faptul ca mama, afland de infierea copilului sau, a renuntat la plangerea penala, ceea ce nu este adevarat pentru ca autoritatile nu detin nici un document in acest sens pe care sa existe semnatura mamei, a aratat Aurelian Pavelescu.

In opinia sa, documentele oficiale indica frauda, iar adoptia se bazeaza numai pe documente false, precum invocarea faptului ca adresa parintilor este necunoscuta. De asemenea, in evidenta Biroului de urmariri nu exista date ca Ion Adriana ar fi fost data in urmarire locala si generala.

Cazul n-ar fi singular

Interesant este faptul ca dupa cercetari serioase, a precizat Pavelescu, Politia i-a identificat pe parintii copilului, dar acesta era deja infiat si plecat din tara. "Copilul este si acum cautat de parinti, dar adresa familiei care l-a infiat este secreta si institutiile abilitate le inchid acestora usa in nas", a spus reprezentantul PD.

Aurelian Pavelescu a subliniat ca decizia Tribunalului de declarare a abandonului in cazul minorei Ion Adriana s-a facut pe baza anchetei sociale a Primariei Sectorului 2, iar primarul Neculai Ontanu este responsabil pentru aceasta ancheta si pentru cercetarile subordonatilor sai.

Reprezentantul PD a atras atentia asupra faptului ca in fata Sectiei 9 Politie au mai fost gasiti copii, chiar baiatul adoptat de Anca Boagiu fiind unul dintre acestia. Pavelescu a mentionat faptul ca poseda informatii conform carora exista alte zeci de cazuri precum cel al copilului din comuna 1 Decembrie, cercetarile fiind in curs de finalizare.