Sistemul de impozitare propus de Ministerul Finantelor Publice, care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2005, nu avantajeaza microintreprinderile, sustine Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Iar analiza statistica pe baza datelor enuntate de ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, privind reducerea impozitului pe profit de la 25 la 19%, precum si cresterea impozitului pe dividende de la 5 la 10% pentru persoanele fizice, respectiv de la 10 la 15% pentru persoanele juridice chiar ii da dreptate mai-marelui AOAR.

Astfel, la un venit de 100 milioane de lei pe an, o microintreprindere plateste acum 25 de milioane de lei drept impozit pe profit si 3,75 milioane lei impozit pe dividende, persoana fizica actionara ramanand cu 71,25 milioane de lei.

De la 1 ianuarie 2005, la un impozit pe profit de 19%, iar pe dividende de 10%, acelasi investitor va primi in mana, dupa ce statul isi va lua drepturile, suma de 72,9 milioane de lei. Deci, va avea un castig de 1,65 milioane lei sau, tradus in procente, doar 1,65%. Dar asta se intampla doar daca societatea are o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro.

Pentru ca, sub aceasta valoare, impozitul este, potrivit legii, de doar 1,5% din cifra de afaceri. Iar, in viitor, va ramane la fel. Asta inseamna ca, daca, pana acum, patronul mai platea din suma ramasa doar 5% pentru a-si primi dividendele, acum va plati 10%. Deci, cu 5% mai mult. Asa-numita reducere a impozitului pe profit va dezavantaja firmele mici cu cifre de afaceri sub 100.

000 de euro si va fi o piedica chiar in calea celor care vor dori sa devina patroni. Iar cum peste 60% dintre societatile din Romania au sub 100.000 de euro cifra anuala ne dam seama ca singurii care au de castigat sunt marile societati, cu cifre de afaceri de sute de miliarde de lei si la care 1,65% conteaza foarte mult.

Deci, politica Guvernului Nastase de incurajare a dezvoltarii microintreprinderilor nu-i decat praf in ochii celor care cred acest lucru. Nu de alta, dar cifrele reci spun cu totul altceva.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, sustine ca ministrul Tanasescu si-a insusit cu nesimtire propunerile patronatului pe care il reprezinta de reducere a impozitului pe profit, dar, din pacate, nu a inteles nimic din ele. „Exista un punct de inflexiune pana la care se poate merge cu micsorarea impozitelor.

Mai mult, impozitul pe profit de 19% si cel pe dividende pentru persoanele juridice de 15% cumulat nu ar fi trebuit sa depaseasca 30%, asa cum se intampla acum in Bulgaria. Din pacate, PSD este plin de oameni aroganti si infatuati“, mai declara Marian Milut.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Teodor Ion, ne-a declarat ca ar fi normal ca impozitul pe profit sa fie la acelasi nivel cu cel pe dividende, 15%.